IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки европеец – с банкова разплащателна сметка

При издаването на банковите карти правилата трябва да бъдат ясни, а таксите – прозрачни и сравними, настоява ЕП

17:50 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Всеки европеец – с банкова разплащателна сметка

Всеки, който пребивава законно в Европейския съюз, трябва да има право да открие основна разплащателна сметка и това право не следва да бъде отказвано въз основа на националност или място на пребиваване. Необходимо е спешно да се изиска от банките да предоставят тези услуги и дадат възможност на потребителите да направят информиран избор.

Това гласуваха европейските депутати по време на пленарната сесия в Страсбург.

Таксите и правилата за тези сметки следва да бъдат прозрачни и сравними и да бъде лесно да се премине към друга банка, предлагаща по-добри условия, се казва още в текста. Във всяка държава членка на ЕС трябва да има най-малко един независим уебсайт, който да сравнява таксите и лихвите, плащани от банките, заедно с техните нива на обслужване. Депутатите потвърдиха, че банките ще бъдат задължени да информират клиентите си, че предлагат тези сметки.

Условията по този законопроект обаче все още не са напълно прецизирани и ще има още преговори със страните от общността, добавят от пресцентъра на европейската институция.

Според докладчика по темата Юрген Клуте потребителите и сектора „Търговия на дребно“ до голяма степен зависят от достъпа до съвременни платежни услуги. „Предоставянето на електронни платежни услуги не е много скъпо и те могат да направят живота на потребителите по-лесен“ коментира още той.

Основна разплащателна сметка ще повиши ефективността на бизнеса и ще спомогне за модернизиране на икономиките на страните от общността, е становището на ЕП по законопроекта на Европейската комисия.

Предложението предвижда свободен достъп до тези банкови услуги. В тази връзка ЕП настоя всички доставчици на платежни услуги да бъдат задължени да предлагат основни разплащателни сметки, с някои изключения, които ще се решат от страните членки на ЕС, на базата на обективни основания.

Тези сметки могат да бъдат открити от всеки законно пребиваващ в ЕС, при условие че има реална връзка с държавата членка. В този случай доставчикът на платежни услуги няма да има право на отказ.

Всеки, който открива собствена разплащателна сметка, трябва да бъде информиран за структурата на таксите и да може да сравни предложенията за различните сметки. Тази информация трябва да бъде ясна и стандартизирана в целия ЕС.

Основната разплащателна сметка трябва да дава възможност на клиентите да плащат и да теглят пари в брой и да извършват платежни транзакции в рамките на ЕС, без да включва овърдрафт услуги. Всички доставчици на платежни услуги ще трябва да предложат тези сметки като част от тяхната присъща дейност, определяйки по-ниски такси за тях, отколкото за останалите си услуги, смятат депутатите.

Клиентите трябва да са в състояние да изберат друга основна сметка, предлагана от банка, намираща се в ЕС, срещу разумна такса. Банките също така трябва да пазят актуални данни за всички разплащания и да носят отговорност за всяко забавяне или загуби, свързани с процеса на прехвърляне, се казва още в текста. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още