Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европроекти

Защо модерната билетна система в градския транспорт на Варна не работи?

Първо трябва да приключат мащабните ремонти в града, каза кметът Иван Портних

Защо модерната билетна система в градския транспорт на Варна не работи?

Аспаруховият мост във Варна. Снимка: АПИ

Проектът за интегриран градски транспорт  на Варна е на стойност 115 млн. лева и все още не е завършен. Отдавна са монтирани автомати за продажба на билети по спирките и в автобусите, но те не работят. А билетите, както и преди 30 години, се продават от контрольорите, съобщи bTV.

Миналия ноември системата беше пусната, но само по една линия с десет автобуса. Осем месеца по-късно промяна няма. 

Още по темата

Проектът беше финансиран по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

„Билетната система е инсталирана, тествана и работи. За да заработи в цялостен мащаб ефективно, трябва да приключат мащабните ремонти в града“, каза пред bTV кметът на Варна Иван Портних.

Той уточни, че в момента над 10 линии не се движат по маршрутите си, което пречи на функционирането на системата. По думите му след края на ремонтите трябва да се приемат две нови схеми -  транспортна и тарифна. Полагаме всички усилия за сериозна трансформация в градския транспорт, увери кметът.

Той посочи, че изграждането на бул. „Васил Левски” във Варна е най-важният проект за града и най-мащабният за последните три десетилетия. Новото трасе ще преразпредели вътрешния трафик и ще отведе транзитния поток към курортите „Св. св. Константин и Елена”, „Златни пясъци” и „Албена”.

Междувременно експерти твърдят, че проектът е нефункционален и няма да облекчи движението.

Според председателя на Камарата на геодезистите Йоан Каратерзиян проектът е сбъркан изначално и проектирането се извършва по стари регулационни планове, докато върви строителството. Бул. „Васил Левски” се прочу с недоразумение, като премина през трибуните на стадион „Спартак”.

„Когато навремето са изграждали трибуните, са стъпили в трасето на булеварда”, отговори Портних. Той настоя, че проектът ще реши трупани с десетилетия проблеми. Кметът съобщи, че е започнал ремонт на стадион „Спартак” и там се изгражда  нова трибуна.

Той коментира и друг проект – този за разделянето от битовата от дъждовната канализация в централната градска част. Инвестицията е на стойност около 60 млн. лева.

През тази година по данни от летището и хотелските комплекси отчитаме изключително добър туристически сезон, заяви още кметът.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европроекти
Какви са перспективите пред Дунавската стратегия?