IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апетитът на китайските потребители и инвеститори за злато намалява

Покупките на бижута се очаква да отбележат спад от 4%, при инвеститорското търсене понижението е още по-голямо – от над 20%

10:49 | 21.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изглежда китайските потребители и инвеститори са загубили част от апетита си за злато тази година – и поне засега няма изгледи това да се промени значително през 2020 г. на фона на отслабващия икономически растеж и по-високите цени.

Покупките на бижута се очаква да отбележат спад от 4% до около 660 тона тази година, показват изчисленията на консултантската компания Metals Focus Ltd. При инвеститорското търсене спадът е още по-голям – от над 20% до около 240 тона, съобщава Bloomberg.

Забавянето на икономическия растеж и тревогите около търговската война със САЩ удариха потребителските нагласи, а ралито в цената на благородния метал отказва някои инвеститори, посочва Никос Кавалис, директор на базираната в Лондон компания. Той обаче очаква търсенето да се стабилизира през идната година.

Икономическият ръст на най-големия потребител на злато губи инерция. Официалните прогнози за увеличение от 6-6,5 процента е най-бавният досега, а отчетените 6,2% за второто тримесечие са най-слабите,откакто правителството събира данни от 1992 г.

„Икономическите условия в страната са спънка и това държи потреблението под натиск“, смята Кавалис. По думите му продължаващата търговска война и покачващите се цени на хранителните продукти ограничават възможностите на потребителите за странични покупки.

Друг фактор е и слабият юан. Въпреки че китайските потребители странят от златото, инвеститорите по целия свят трупат златни кюлчета. Това тласна спот цените с 16% тази година. Миналия месец цената на благородния метал достигна 1557,11 долара за тройунция – най-високата от шест години насам.

злато злато

По-значителното поскъпване на златото през летните месеци почти замрази търсенето на бижута в Китай, посочват от Световния златен съвет.

„Перспективата сега, особено на пазара на бижута, е за умерен растеж в дългосрочен план, а не масивният ръст, който наблюдавахме в миналото, когато хората отваряха магазини като луди“, смята Филим Клапвийк, управляващ директор на консултанската компания Precious Metals Insights Ltd. „Темпът на този растеж няма да е какъвто беше преди“, смята той.

Вносът на злато в Китай се очаква да спадне по-значително през тази година, тъй като много китайски инвеститори са продали покупките си от 2012-2013 г. заради ръста в цените тази година, посочва генералният секретар на Китайската златна асоциация Джан Юнтао. Това според него е стимулирало местното търсене, но е намалило нуждата от внос.

Китайският внос на необработено злато е спаднал с 42% до около 561 тона от февруари до август 2019 г. спрямо същия период на миналата година, показват митнически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
Mirilai-lai
преди 4 години
може би апетит имат, но париците им са на свършване......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още