IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От шоколадови яйца и Тик-Так може да се печели добре

16:15 | 27.12.04 г.
Автор - снимка
Създател
От шоколадови яйца и Тик-Так може да се печели добре
Италианският гигант Ferrero, създател на марките Nutella, Kinder и Tic-Tac, крие зад известните си марки истинска машина за печалба, показва изследване на банката Mediobanca, цитирано от AFP.

Компанията, създадена през 1946 г. от Пиетро Фереро в Алба, и досега е в ръцете на фамилията и се ръководи неофицално от 79-годишния му син Микеле Фереро, който обаче се е оттеглил в Монако.

Двамата сина на Микеле - Пиетро и Джовани, наричани „Братя Нутела” поемат ръководството на компанията през 1997 г. Те избягват светските забавления и медийните изяви и на практика няма нищо, което да прави впечатление в компанията до момента, в който наскоро не бяха публикувани някои резултати на вече разрасналата се Ferrero International, станала холдинг от тази година.

Всъщност се оказва, че холдингът е истинска златна мина и разкрива някои любопитни счетоводни факти.

Последните данни на компанията са от 2003 г., но те все още не са оповестени на широката публика. За 2002 г. оборотът на Ferrero възлиза на 4,55 млрд. евро при оперативна печалба от 602 млн. евро и нетна печалба от 306,5 млн. евро.

Въпреки стабилните резултати компанията има в края на 2001 г. отрицателен капитал от 400 млн. евро, което би трябвало да предизвика незабавното изчезване на всяка компания на борсата.

Тази ситуация се обяснява с гласуването през същата 2001 г. на дивидент в размер на 2,02 млрд. евро, от които обаче 1,88 млрд. евро не са раздадени поради неизяснени причини, показва още изследването на Mediobanca.

За последните четири финансови години акционерите на Ferrero International са взели под формата на дивиденти 1,426 млрд. евро.

Микеле Фереро обаче е предпазлив и никога не е проявявал излишно увлечение към фондовата борса и към закупуването на други марки или финансови съюзи, коментират представители на банката. Според тях през всичките тези години компанията се е развивала по независим начин.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още