Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хай-тек

Британска компания пуска на пазара електронен четец за слепи хора

Според нея това е първият в света многолинеен електронен четец, който показва 9 текстови линии едновременно

Британска компания пуска на пазара електронен четец за слепи хора

Снимка: Bristol Braille Technology

Британска компания планира да пусне тази година брайлов електронен четец за слепи хора, който ще може значително да улесни четенето им и ще ги спаси от тежките печатни издания, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От изобретяването си през 19-и век от Луи Брайл азбуката от релефни точки е донесла радостта от четенето на милиони слепи и хора с частична загуба на зрение.

В печатния си вариант тя не е особено удобна. Брайловото копие на Библията може да отнеме около 1,5 метра пространство на рафта.

Британската компания Bristol Braille Technology се надява да промени това с Canute 360 - новия им "Киндъл за слепи". Според тях това е първият в света многолинеен електронен четец, който показва 9 текстови линии едновременно или около една трета от обикновена принтирана страница.

"Това означава, че трябва да натискаш бутона за напред за всеки 360 символа", казва Стефани Сърджънт , чиято компания Vision Through Sound предлага обучение за слепи хора и е работила с Bristol Braille.

"Обновява по един ред. Така въпреки че отнема малко време, за да се обновят всички редове, можеш да започнеш да четеш почти веднага, след като натиснеш бутона за напред", добавя тя.

Всеки текст, преведен в брайлов формат, може да бъде свален на Canute.

Делът на слепите хора, които могат да четат Брайловото писмо, състоящо се от 1 до 6 точки в различни комбинации, е спаднал, отчасти заради напредъка на технологията за аудио книги.

"Иновациите в полето на брайловата технология създават много вълнуващо време за читателите на Брайловата азбука", твърди Клер Максуел,старши разработчик на брайлови продукти в Кралския национален институт за слепи хора.

По статията работи: Виктория Тошкова
Още по темата: Хай-тек

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хай-тек
Изкуствен интелект ще прогнозира водните конфликти по света