IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi представи първия си самобалансиращ скутер

Устройството обаче засега се продава само в Китай на цена от 316 долара

22:51 | 20.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Xiaomi Website</em></p>

Снимка: Xiaomi Website

През миналия април китайският производител на смартфони Xiaomi участва в инвестиция за 80 млн. долара в производителя на скутери Ninebot. Горе-долу по същото време Ninebot пък придоби емблематичния си американски конкурент Segway за неназована сума, припомня Forbes.

В понеделник станахме свидетели на първите плодове от това корпоративно обединяване.

Ninebot Mini е самобалансиращ скутер, kato Ninebot използва същата практика за намаляване на цената, която направи Xiaomi известна, рекламирайки, че Ninebot Mini струва „четвърт от цената на други подобни самобалансиращи се скутери в Китай“, т.е. 316 долара (1999 юана). Засега устройството обаче се продава само в Китай.

За разлика от повечето самобалансиращи скутери и по подобие на емблематичния Segway устройството включва дръжка на височината на коленете. Xiaomi я нарича управляващ лост, който „отчита движението на краката на човека, използвайки най-новата технология на Ninebot – Leansteer”.

Устройството идва с мобилно приложение, което позволява на потребителя да контролира движението на скутера и да настройва аларма, в случай че скутерът бъде преместен. Xiamoi казва, че Ninebot Mini може да измине 22 км с едно зареждане при максимална скорост от 16 км/час. То може да поддържа тегло от до 85 кг и е относително лек – само 12,8 кг.

Устройството е първият продукт на Ninebot след придобиването на Segway, като американската компания е описвана като „дъщерно дружество“.

Xiamoi инвестира в Ninebot заедно с Sequoia Capital, Shunwei Capital и WestSummit Capital.

Дийн Кеймън, изобретател от Ню Хампшир, основа Segway през 2001 г. Огромният самобалансиращ скутер имаше много по-големи колела от самобалансиращия скутер днес и дръжки за ръцете. Той използваше жироскопична стабилизираща система, за да балансира водачите.

Въпреки големия шум при представянето им, включително похвали от Стив Джобс и рисковия инвеститор Джон Доер, компанията на Кеймън изпитваше трудности с постигането на печалба или на голям успех извън използването му от полицаи по търговските центрове и летищата.

През септември 2014 г. Segway се опита да забрани на Ninebot да изнася продуктите си към САЩ, заявявайки, че компанията е нарушила по-ранни нейни патенти. (Ninebot също продава електрически едноколесен велосипед в Amazon за около 800 долара.) Половин година по-късно Ninebot придоби Segway, заявявайки, че двата бранда ще продължат да оперират под отделните си имена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още