IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на Alcatel дадоха зелена светлина на Nokia за сделката

Със сегашното придобиването финландците ще изпреварят своя шведски конкурент Ericsson

17:42 | 04.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финландският производител на мрежово оборудване Nokia преодоля и последната преграда пред осъществяването на милиардната сделка за сливането си с френско-американския си конкурент Alcatel-Lucent.

По предварителни данни на френския финансов надзор AMF от понеделник почти 80 на сто акционерите в Alcatel са гласували за приемане на офертата за поглъщане на финландците за 17,6 млрд. долара, с което фирмата направи стъпка напред към завършването на сделката, благодарение на която ще удвои размера си и ще се превърне в един от най-големите производители на мрежово оборудване, предава DPA. 

По този начин Nokia продължава с интеграцията. От 14 януари двата концерна може да започнат общото си съществуване официално, пояснява базираният в Еспо производител. 

През декември и акционерите в Nokia дадоха зелена светлина на планираното придобиване. 

Съгласието на акционерите бе очаквано. Като условие за сделката Nokia изиска поне половината от акционерите с право на глас да са съгласни с трансакцията. Органите за защита на конкуренцията вече дадоха зелена светлина за сделката през миналата година.

Очаква се окончателното финализиране на сделката да стане през първото тримесечие на годината, като се твърди, че това ще е най-голямата трансакция в корпоративната история на Финландия.

От сливането Nokia си обещава спестяване на разходи за годишно около 900 млн. евро. Откакто продаде поделението си за мобилни устройства на Microsoft, производителят се концентрира над бизнеса си за телеком оборудване. Със сегашното придобиване финландците ще изпреварят своя шведски конкурент Ericsson. 

Сделката удвоява размера на Nokia до почти 110 хил. служители, увеличава мащаба ѝ в областта на оборудването за мобилни мрежи и ѝ дава достъп до продуктите и проучванията на Alcatel. Тези сегменти са особено важни за Nokia, която се конкурира с шведската Ericsson и китайската Huawei Technologies.

Nokia продаде своя непечеливш бизнес с телефони на Microsoft през 2014 г. и постигна сделка за продажбата на своето подразделение за създаване на софтуер за карти Here на група германски производители на автомобили. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още