IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackBerry се моли за доверие

Канадският производител избра необичаен метод, за да успокои инвеститорите и клиентите си

11:01 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	BlackBerry продължава да се бори за оцеляването си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

BlackBerry продължава да се бори за оцеляването си. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в тежка криза пионер на пазара на смартфони BlackBerry е изпратил отворено писмо до своите изнервени клиенти и несигурни партньори.

„Ние искаме нашите клиенти да знаят, че те могат да продължат да разчитат на нас - ние сме тук, за да останем", се казва в писмото, което трябва да бъде публикувано във вторник в девет различни страни в общо 30 медии. BlackBerry разполагала с достатъчно пари и нямала дългове.

Клиентите, партньорите и инвеститорите в канадската група обаче напоследък имаха малко поводи за радост. Компанията постоянно попадаше в медиите с негативни заглавия, било то заради забавяне на пускането на пазара на нови модели, заради предупреждения за развитието на печалбата и приходите, или заради последните драстични съкращения на работни места – една трета от приблизително 13 000 служители трябва да си търсят нова работа. През август обаче BlackBerry размаха бялата кърпа и обяви, че си търси нов собственик.

В отвореното си писмо BlackBerry признава, че преминава през един труден период. „Ние преобразуваме структурата на разходите си, а това е един много болезнен процес, но след това ще бъдем по-добре във финансово отношение и искаме това съобщение да стигне директно до нашите клиенти". BlackBerry разполагала с фантастични продукти и услуги.

В момента консорциум, воден от най-големия единичен акционер в BlackBerry - Fairfax, предлага около 4,7 милиарда долара за групата. В допълнение основателят на компанията Майк Лазаридис и Дъглас Фрегин обмислят да купят канадския концерн. Лазаридис, който вече притежава 8% от компанията, се е свързал с Goldman Sachs и Centerview Partners, чрез които да започне преговори за своя дял. Към края на 2012 г. неговият дял бе 5,7%

Според запознати източници Blackberry преговаря и със SAP, Google и Cisco за закупуване на цялата компания или на части от нея.

Сред останалите водещи корпоративни новини на Bloomberg попадат и финансовите резултати на индийската компания Reliance Industries Ltd. (RIL), собственик на най-голямата рафинерия в света. Нетната ѝ печалба нараства с едва 1,5 на сто. Забавянето може да осуети плановете на президента на компанията Мукеш Амбани да инвестира 24 млрд. долара в разширяването на своята империя.

Другата водеща корпоративна новина е за френския автопроизводител Peugeot, който може да продаде част от капитала си на китайската Dongfeng Motor. Източници, близки до компанията, твърдят, че следващата седмица бордът на директорите ще обсъди евентуално увеличение на капитала.

Вижте видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още