IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на изложението Computex?

Производителите на персонални компютри не показват големи надежди за справяне с проблемите на хардуерния пазар

09:46 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Търговското изложение за информационни и комуникационни технологии Computex някога беше изключително популярно, включваше лъскави музикални представления и събираше важни личности от технологичната индустрия. Сега? Тези, които се появиха тази година, дойдоха, за да се оплачат от спада на продажбите на персонални компютри и свързаните с тях продукти, пише Bloomberg.

Тази година производителите не показаха значителен ентусиазъм за шансовете си да се справят на един изключително конкурентен пазар, на който потребителите все по-често предпочитат смартфони, отколкото персонални компютри. В дните, предвидени за сделки и търговия, преди самото изложение да бъде отворено за голямата публика, повечето щандове, пълни с високотехнологични продукти, останаха почти празни, докато персоналът пиеше чай, а демонстрациите на виртуалната реалност бяха едни от малкото, които успяха да привлекат повече зрители.

"Тази година беше най-лошата ни“, коментира Майк Ю от Shenzhen BBen Intelligent Technology Group, която прави висок клас лаптопи по поръчка.

Безбройните настолни компютри и лаптопи, представени в Световния търговски център в Тайпе в предишните години, затвърдиха Computex като задължително събитие за технологичната индустрия, но след като продажбите на персонални компютри започнаха да поемат надолу след 2007 г., конкурентните събития се фокусираха преди всичко върху мобилните устройства. Същевременно значението на Computex се оказа под въпрос заради доминацията на марки като Apple, които предпочитат да представят новите си продукти на собствени събития.

Глобалните продажби на персонални компютри се свиха с близо 10% през първото тримесечие на годината – най-ниското ниво от 2007 г. насам, а това се отрази негативно на свързаните с тази индустрия компании – от Intel до Microsoft и Dell. Продажбите на персонални компютри спаднаха в четири поредни години, принуждавайки лидерите в индустрията като HP и Lenovo Group да търсят други източници на приходи – от смартфони до свързани устройства за дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още