Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Където технологиите срещат фотографията

Новите смартфони на Huawei P50 Pro и P50 Pocket залагат на по-силно фотографско изживяване

Където технологиите срещат фотографията

Снимка: Huawei

Светът на технологиите и този на фотографията отдавна намериха пресечна точка. Смартфоните и иновациите позволиха да прекрачим границите между две толкова различни сфери, за да получим устройства, които ползваме в ежедневието си и които ни дават възможност да запечатваме специални моменти. От 2007 г. насам станахме свидетели на демократизацията на фотографията благодарение на мобилната революция. В резултат на това много повече хора започнаха да снимат и да изразяват себе си по този начин.

“Развитието на мобилната фотография е нещо много хубаво, защото става много достъпно и хората с идеи биха могли да вземат телефон като Huawei P50 Pro и да направят много неща, без това да ограничава тяхното творчество“, заяви актьорът и фотограф Владимир Карамазов по време на събитие в София, на което Huawei комбинира представянето на двата си нови смартфона с фотографска изложба с кадри, направени с модела P50 Pro. Снимките в нея са както на Карамазов, така и на фотографите Александра Караджова и Константин Кръстев – Коко.

Изборът на събитието не е случаен, след като от самото си начало P серията беше позиционирана като насочена към любителите на мобилната фотография.

Всъщност новите представители на P семейството на Huawei вече са в България. Става дума за два нови модела – залагащия на фотографията P50 Pro и сгъваемия P50 Pocket. С тях компанията дава ясна заявка, че продължава да се придържа към фокуса си върху по-добрите възможности за снимане и иновациите в сравнително новия сегмент на устройствата с огъващи се дисплеи.

Снимка: Huawei

P50 Pro

Онова, което истински отличава P50 Pro на пазара, е въвеждането на първата система Dual-Matrix Camera със Super Main Camera Matrix, която пък включва RGB камера, мултиспектърен сензор и монохромна камера.

Технологията XD Fusion Pro дава възможност на камерата да приема до 103% повече светлина и да предложи с 10% повече детайли. True-Chroma Shot и Super Colour Filter системата, както и други опции, гарантират, че смартфонът ще заснеме кадри с множество детайли, с богати цветове, дори и при ниска осветеност.

Предната камера е 13 MP широкоъгълна с автофокус. На гърба ще намерите перископна камера с до 100-кратно приближение, ултраширокоъгълна камера и стабилизация, които дават възможност за ясни снимки на много отдалечени обекти. Системата XD Optics пък се грижи за корекциите на оптичното разминаване, като възстановява всички детайли в кадрите.

„Опитах се да направя кадри на мотописта, на която караха момчета. Улових едно от тях в движение при залез слънце. Сложността на този кадър е, че е бързо движещ се обект, а слънцето е срещу телефона. Той обаче фокусира много добре и направи кадъра успешно. Много малко камери, при това скъпи, могат да направят това с лекота“, коментира Владимир Карамазов във връзка с възможностите на камерите на P50 Pro.

Снимка: Владимир Карамазов

По думите на фотографката Александра Караджова, която също участва в изложбата в Галерия „Оборище 5“ преплитането на фотографията и смартфоните е толкова голямо, че хората са свикнали да виждат постоянно снимащи около тях. Това позволява на всеки фотограф, разполагащ с телефон с качествена камера, да се доближи максимално до хората, които иска да снима, без между тях да се създаде бариера.

Отвъд фотографските си възможности, P50 Pro се отличава с красивия си Dual-Matrix Camera Design. У нас устройството ще се предлага в два цвята – Cocoa Gold (какаово златно) и Golden Black (черно). 6,6-инчовият извит OLED екран има 120 Hz честота на опресняване и 2700 x 1228 резолюция. При докосване опресняването е 300 Hz. Дисплеят показва 1,07 млрд. цвята, предлагайки по-добро потребителско изживяване при ежедневно ползване, както и при гейминг и гледане на видео.

Huawei P50 Pro разчита на чип Snapdragon 888 и 4360 mAh батерия, като може да се зарежда с 66W зарядно и с 55W безжично зарядно. За звука се грижат двойка стерео говорители.

Снимка: Александра Караджова

P50 Pocket

Huawei продължава да се бори за завоюването на все по-голям дял на пазара на огъващи се смартфони. В това отношение тя непрестанно развива иновациите си, а плод на последните подобни усилия от страна на компанията е новият модел P50 Pocket, който се сгъва в средата като мида.

Моделът залага на специален механизъм, даващ възможност в затворено състояние между двете части на екрана да не остава луфт, в който могат да попадат частици. Смартфонът ползва механизъм с Multi-Dimensional Linkage Lifting дизайн. От компанията акцентират и на това колко издръжлив е телефонът. Уточнението е важно, защото при появата на първите устройства с огъващи се дисплеи имаше сериозни проблеми със здравината им. Тези времена обаче вече са зад гърба ни. В сгънато състояние P50 Pocket е тънък - 15,2 мм, а в разгънато е 7,22 мм.

Снимка: Константин Кръстев - Коко

Смартфонът, който у нас пристига в бял цвят, има два екрана. Основният е 6,9-инчов OLED в пропорции 21:9. Подобно на P50 Pro, и тук екранът поддържа 1,07 млрд. цвята. Вторият дисплей е разположен върху капака. От него лесно могат да се проверяват известия, да се управлява музиката, да се сверява календарът и други.

4000 mAh е капацитетът на батерията на новия сгъващ се смартфон на Huawei. Той може да се зарежда с технологията 40W Huawei SuperCharge.

Нещо, което отличава този модел от досегашните, е, че включва специален режим, наречен Super Privacy Mode. Той дава възможност на потребителите автоматично да деактивират камерите, микрофона и геолокацията си при затваряне на телефона.

Не е случайно, че P50 Pocket е част от P серията. От Huawei са се постарали да комбинират иновацията, свързана със сгъването на екрана, с най-новите възможности на камерите. Ето защо и тук имаме True-Chroma Image Engine, Huawei XD Optics и Huawei XD Fusion Pro. Основната камера е 40MP. Тя идва в комбинация с 13MP ултраширокоъгълна и 32 MP Ultra Spectrum камера. Последната дава възможност за повече творчески експерименти чрез флуоресцентна фотография. Комбинирането на развития хардуер и софтуер и тунинговането на над 2000 цвята според начина, по който ги възприема човешкото око, също допринасят за качеството на кадрите с P50 Pocket.

Потапяне в света на фотографията

Технологичната индустрия продължава да ни потапя в света на фотографското изкуство с все по-добри хардуерни и софтуерни предложения. А Huawei вярва, че с P50 Pro и P50 Pocket ще достигне до онези, които едновременно ценят качествените смартфони и възможностите за себеизразяване, които предлагат те.

*Изложбата с кадри на Владимир Карамазов, Александра Караджова и Костантин Кръстев – Коко, направени с Huawei P50 Pro, може да бъде видяна между 26 януари и 5 февруари във Vivacom Art Hall Оборище 5 в София. 

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Хардуер
Китайската Xiaomi произведе първите си смартфони във Виетнам