Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Майкъл Дел: Би било прекрасно, ако в Германия има голям завод за чипове

Особено трудни за намиране са по-старите чипове в диапазона до 1 долар, но и по-новите компоненти се намират трудно, казва американският предприемач

Майкъл Дел: Би било прекрасно, ако в Германия има голям завод за чипове

Майкъл Дел, главен изпълнителен директор на Dell Technologies Inc., говори по време на интервю на пода на Нюйоркската фондова борса (NYSE) в Ню Йорк, 2 юли 2018 г.  Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Кризата с коронавируса изведнъж направи компютъра отново привлекателен - но дефицитът на чипове затруднява бизнеса. Това се отнася дори за Dell Technologies, третия по големина производител в света.

„Липсата на чипове определено е предизвикателство“, казва основателят и главен изпълнителен директор Майкъл Дел в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt. Предвид годишния обем на поръчките от 70 милиарда долара групата е най-важният клиент за много производители на полупроводници.

„Ето защо бяхме в предната част на опашката и успяхме да осигурим квоти за доставки“, казва още Дел.

Проблемът не е непременно в централните процесори и графичните чипове, а по-скоро в по-старите полупроводници (18-нанометровите чипове): „Говорим особено за компоненти, които са в диапазона от един долар и се използват практически навсякъде. Но и по-новите технологии не са лесни за намиране“, казва Дел.

Той не очаква подобрение скоро: „Дефицитът вероятно ще продължи няколко години. Дори ако фабрики за чипове се строят по целия свят: това отнема време“.

Още по темата

На Дел особено би му харесало, ако мощностите се изграждат в Европа: „Би било чудесно, ако в Германия се построи фабрика за чипове, защото колкото по-близо са тези фабрики до нашите производствени мощности, толкова по-добре", казва той.

„Нашият бизнес с компютри расте от дълго време; през последните седем до осем години непрекъснато разширяваме пазарния си дял. В лицето на пандемията обаче сега има допълнителен тласък. С един замах горе-долу 4,5 милиарда души останаха у дома. Появи се икономика „Правя всичко отвсякъде“ - независимо дали става дума за работа, учене, пазаруване, забавление или преглед на лекар. Всичко това е възможно не само със смартфона, компютърът играе основна роля“, казва Дел.

Той припомня, че през миналата година компанията чупи много рекорди, независимо дали по отношение на печалбата, паричния поток или приходите от над 94 млрд. долара. И тази година изглежда още по-добре, казва Дел.

В момента Dell Technologies преструктурира бизнес модела, групата иска да обедини хардуер, софтуер и ИТ инфраструктура в модел на услуги.

„Много клиенти просто са уморени от интегрирането на технологията на 20 или 30 компании. Ние решаваме проблема: Вече не купувате компютър или сървър, а се абонирате за него“, казва още Дел. Промяната напредва бързо, казва мениджърът: „Прие се много добре, в момента имаме обем на поръчките от 40 милиарда долара, портфолиото расте с двуцифрени темпове - и по този начин по-бързо от нашите продажби“.

„Работим за 99 процента от 500-те най-големи компании в света. Ние предлагаме всички технологии, от приложения до инфраструктура и сигурност - инструментите за цифрова трансформация. Компютрите със сигурност са част от него, но има огромно разширяване в облака, центровете за данни или 5G. Работим за Vodafone, за да разширим мрежата на бъдещето в цяла Европа с помощта на нашия софтуер и хардуер“, казва той.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Qualcomm иска да инвестира в Arm, ако сделката ѝ с Nvidia пропадне