IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ok, Glasses

Първа среща на Investor с Google Glasses – очилата трябва да преборят проблемите с батерията, малкото приложения и опасенията за личните данни

12:34 | 25.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Робърт Скобъл вече не може да си представи и един ден без очилата. <em>Снимка: Next Berlin </em></p>

Робърт Скобъл вече не може да си представи и един ден без очилата. Снимка: Next Berlin

С едно от първите устройства Google Glass на носа си блогърът, автор и технологичен евангелист Робърт Скобъл даде ентусиазирана прогноза за развитието на технологиите по време на изложението NEXT в Берлин. На онова, което той просто нарича „контекст“.

Самите очила Скобъл носи непрекъснато и вече не ги забелязва. „Те станаха част от моя живот“, заяви той пред журналисти в кулоарите на конференцията и добави, че намира дебатът за сигурността и защитата на личните данни в Европа за прекален.

Както вече е известно, Google Glass представлява миникомпютър под формата на очила, който излъчва миниекран пред очите на потребителя. Този „обличащ се компютър“ се свързва с блутут със смартфона и може да прави снимки, да заснема видео и още много неща. Дисплеят пък предлага информация от мрежата – текстови новини, писма, карти, снимки, резултати от търсенето, новини.

Скобъл свали очилата и ги предложи за тест на част от посетителите в Берлин. С гласовата команда OK Glass малкият компютър се включва и започва дейността си, увери се Investor.bg. Дори и за потребители, които носят очила, джаджата не е никакъв проблем, надписът е добре четим, пространството директно пред очите остава празно, а виртуалният дисплей се появява над нивото на очите. Гласовите команди се задават лесно.

След командата „Тake a Photo" на смартфона или в свързаната мрежа вече се появява първата снимка. Също толкова добре функционира и навигацията с Google Maps. Дисплеят показва маршрут и насочва потребителя къде точно да завие или как да стигне до следващия голям магазин.

Американският блогър не държи очилата включени през цялото време, а ги включва целенасочено, когато иска да свърши нещо – например да направи снимка. И се надява, скоро да се добавят и нови функции, защото в момента джаджата показва преди всичко информация от интернет, повиквания по телефона и електронната поща.

„Приложението за очилата е свързано с моя Google+ акаунт, с моя акаунт за Gmail, с моя Google календар и с търсенето ми в Google. Може да се каже, че Google ме контролира“. Може би затова и съпругата му е забранила да носи очилата в спалнята. „Но порно индустрията ще обикне Google Glass“, убеден е специалистът.

До този момент реакциите на улицата при среща с новото устройство били положителни в по-голямата си степен. Някои са разпознавали джаджата, с някои блогърът дори е водил горещи дискусии за защита на личните данни. Повечето обаче смятали Google Glass за най-невероятната джаджа, която са видели досега.

8000-те очила, които до този момент са доставени, са прототипи. Те са предоставени на разработчици, за да могат те да напишат приложения за новото устройство. Именно липсата на програми е един от основните проблеми. Но има и друг – малките батерии много лесно се изтощават. Записът на петминутен видеоклип изяжда над 20% от енергия.

Скобъл очаква и радикално понижаване на цената, което би направило футуристичния компютър интересен и са масовите потребители. На въпрос към аудиторията си в залата колко биха сложили това устройство на лицето си, мнозина вдигнаха ръце. Американецът обаче очакваше такова развитие.

„Въпросът всъщност би трябвало да бъде колко биха си купили тези очила, ако те струват по-малко пари. Това нещо би струвало след 2-3 години около 200 долара“, заяви блогърът. Очилата могат да станат масов продукт, ако са достъпни за обикновените потребители. „Те бързо биха могли да се произвеждат масово“, каза още американецът.

В момента тестовото устройство струва 1500 долара за избрани потребители.

Но освен с цената, устройството трябва да се справи с още поне три предизвикателства, преди да се почувства достатъчно зряло за пазарен дебют – трябва да се реши проблемът с бързо топящата се батерия, с почти пълната липса на приложения и с недоверието по отношение на личните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още