IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Размахване на саби в открита орбита

САЩ, Русия и Китай в момента позиционират военна техника на едно ново бойно поле - в Космоса

11:38 | 16.08.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: НАСА</em></p>

Снимка: НАСА

Въоръжаването става тайно и тихо. Защото бойното поле, на което САЩ, Русия и Китай в момента позиционират масово и пренареждат сили, не се намира на нито една географска карта.

Трите велики сили в момента изнасят там повече сложна и развита технология и оръжия, от когато и да било. В ниската околоземна орбита трите държави продължават да се надпреварват във военно отношение. А и на Земята се вземат решения и подготовки за този конфликт.

Война в Космоса? Как ли би изглеждала? Любителите на фентъзитата биха били разочаровани. Няма нито космически кораби с екипажи, нито диви битки, нито разрушаващи всичко смъртоносни лъчи.

Става дума за война, която ще е насочена към разрушаването на сателити и сателитни комплекси, които са в основата на съвременната комуникация, навигация, наука, и не на последно място - на военното разузнаване.

Унищожаването само на част от тази всеобхватна, наброяваща 1300 сателита армада, която се върти около Земята, ще изпрати човечеството десетки години назад в развитието си.

„Широкообхватно унищожение в орбита ще върне цивилизацията назад в епохата на индустриализацията“, казва пред американския канал CBS Джон Хейстън,  генерал и пилот на Военновъздушните сили на САЩ.

Безспорното превъзходство в Космоса държат Съединените щати, но Русия и Китай се подготвят енергично за наваксване.

Израз на назрелите отдавна американски опасения даде директорът на Националната служба за разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, когато заяви пред Конгреса на САЩ, че Китай и Русия работят над начини за предотвратяване на възможността други страни да контролират чрез сателити достъпа до конфликтни зони – например около Южнокитайско море или при сегашния конфликт в Украйна.

По-специално Пекин работил над начини за препречване на сателити на други страни, повреждането или дори унищожаването им.

Възможности за това предлагали не само ракети или снаряди, които повреждат или унищожават сателити. Безпилотни космически кораби може да изпръскат боя върху оптичните сензори, да повредят различни части на комуникационните системи или да дестабилизират спътниците в орбитата им. Лазерни лъчи или микровълни може да се използват за изкарване извън строя на чувствителни сензори и комуникационни компоненти на спътниците.

За да се предотвратят подобни заплахи, превъзхождащата в момента тежка категория в Космоса – САЩ, се модернизират енергично. Поне пет милиарда долара е предвидило правителството на Барак Обама за инвестиции през следващите пет години в укрепване на нападателни и отбранителни способности в Космоса.

Държавният секретар на САЩ Франк Роуз казва: „САЩ не искат конфликт в Космоса. Но нека сме наясно - ние ще защитаваме с всички сили съоръженията на САЩ в Космоса, ако те са застрашени".

Трудно е да се прецени какви оръжия Вашингтон вече е позиционирал в Космоса. На официално отправено запитване от американското разследващо издание 60 Seconds Пентагонът отговори, че САЩ не притежават оръжия в Космоса. Но би било много лесно да се накарат леките, разузнавателни сателити, които всъщност служат за поправка или поддържане на други сателити в Космоса да изключват враждебните съоръжения.

По-голямата част от изкуствените спътници, около 500 от общо1300 активни сателита в орбитата, се оперират от американски концерни или от правителството. Броят на американските разузнавателни сателити се увеличава значително през последните години по данни на Ройтерс.

Страхът за война в Космоса не е нов. Заради опасения от съветски ядрени ракети, които биха могли да бъдат изстреляни от Космоса, Съединените щати започнаха в края на 1950 г. разработването на системи за спътникова отбрана. СССР пък експериментира с мини в Космоса, които биха могли да разрушат с експлозии вражески ракети.

Кулминацията си надпреварата във въоръжаването достига, когато американският президент Рейгън одобрява проекта SDI, така наречената инициатива за стратегическа отбрана - известна също като "Междузвездни войни". Милиарди долари бяха инвестирани, за да може да се свалят съветските междуконтинентални балистични ракети в Космоса. Първите резултати са впечатляващи, а през 1985 г. един изтребител F-15 изстреля перпендикулярна ракета, която разруши дефектен сателит на САЩ.

Всички тези усилия за въоръжение доведоха до това, че Суперсилите разбраха колко уязвими са системите във Вселената, казва експертът по контрол над оръжията Майкъл Крипън, цитиран от списание Scientific American.

По-специално сателитите за наблюдение, които кръжат неподвижно в геостационарна орбита, са уязвими. Крипън също така казва: „Един въоръжен конфликт в Космоса по време на Студената война директно щеше да премине в горещ конфликт на Земята. Ето защо по това време нещата останаха спокойни.

Днес ситуацията е по-сложна, отколкото в дните на конфронтацията между Запада и Изтока. В орбитата преминават сателити на 60 нации. По-голямата част от тях имат мирни мисии. И все пак всеки спътник също би могъл да бъде превърнат в снаряд, които може да произведе голямо количество разрушителни космическите отпадъци при сблъсък, заяви Крипън. А в резултат на това една верижна реакция може бързо да унищожи голяма част от спътниците в орбита.

Китай вече направи изпитания на няколко ракети, които могат да унищожат спътници в орбита, последното изпитание бе на 23 юли тази година. Правителството настоява винаги, че тестовете имат мирни цели. Но едно от изпитанията постави американските власти под тревога: през май 2013 г. една ракета се издигна на височина от над 30 000 км, достигайки сигурното убежище за геостационарните спътници – нещо, което бе считано към днешна дата за недостижимо за разположените на Земята оръжия.

В геостационарна орбита също така има и широка гама от военни спътници. И GPS спътниците предават своите сигнали от там.

Щатите отговориха бързо. Малко след теста бяха публикувани досега секретни документи, свързани с т.нар Geosynchronous Space Situational Awareness Program (GSSAP). Идеята: четири сателита наблюдават непрекъснато на голяма надморска височина и външната орбита на Земята. Те би трябвало да са в състояние да контролират други сателити, разбира се, само "за целите на инспекцията".

"Тази програма впрочем бе строго секретна и е бе обнародвана само заради една причина - за да покаже на света, че ако някой навреди горе на САЩ, ще си го получи тъпкано“, заяви анализаторът по сигурността и бивш офицер от ВВС Брайън Уидън пред Scientific American. Първите компоненти на GSSAP  стартираха през юли 2014 г.

Но и Русия работи усилено над различни начини за изключване на спътници. През последните две години американски радари засичаха загадъчни товари, които са били доставяни в Космоса с цивилни сателити.

Те са били пускани в орбита преди освобождаването на действителния товар и извършват различни маневри. Обектите са именувани Cosmos 2491, -2499 и -2504 и за тях не се знаеше нищо преди самата им поява. В началото на 2014 г. BBC съобщи, позовавайки се на военни експерти, че малките спътници са способни да отклонят от орбита или да унищожат друг сателит.

Разбира се, активирането на Русия и Китай може да представлява само  отговор на военното превъзходство на САЩ в Космоса. С програмата GSSAP САЩ вече разполагат със система, която наблюдава далечни орбити.

САЩ също така имат и дрон – X-37, безпилотен самолет, който се движи свободно в Космоса и определено може да се използва за унищожаване на други спътници. Китай пък винаги подчертава мирните намерения на своите мисии, докато Русия обикновено мълчи. Но в действителност двете страни в продължение на години се опитват да накарат САШ да подпише споразумение с което да се забранят космически оръжия. САЩ досега винаги са предпочитали да отхвърлят такова споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
MarkoM
преди 8 години
"По-голямата част от изкуствените спътници, около 500 от общо1300 активни сателита в орбитата, се оперират от американски концерни или от правителството' - Само да питам автора на статията - от кога 500 е повече от 650, което е половината на 1300?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
добре че има такива знаещи хора кат теб , Илко - да ни светнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
deant
преди 8 години
САЩ инвестират доста в холивудките студия, за да могат да ни покажат дълбокия космос... само не знам, защо толкова десетки години след "първата стъпка" на луната все още нямаме бази там. Или може би имаме, но са ТОП СИКРЕТ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 11
ABBA
преди 8 години
? към поръчкови ***:Оти бе ааланкоолу не си возят ШАШ космонавтите със собствени ракети, а дават кинти на "голямата Мечка" по случая. Фалитче нещо? А?Около 80-та година 3 изречения в "Работническо дело": СССР изстреля 8 спътника. На другия ден още 8. Вторите 8 унищожиха първите 8.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
По дяволите, какво стана с българския език " Казва се и се пише "в живота СИ", защото, той /Уорът Бъфет/ е подлогът, който върши действието и, затова, се използва ВЪЗВРАТНО, а не указателно местоимение. Съвсем се осрахте, не знаете на кой свят се намирате! Иначе, той си гони печалбите и не го ***, че после маса народ ще изгуби живота си след тези негови инвестиции. "Ако не след мои, след чужди ще го изгубят - тогава, защо не го правят след мои?" Иначе, като го огледаш, филантроп, пусти Оракул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
LuckyYou
преди 8 години
Базираната в Портланд Precision Castparts, която е основана през 1949 г. произвежда стоманени части за военната индустрия и космическия отрасъл, както и осигурява оборудване за електроцентрали, нефтени и газови терминали, а сред известните клиенти са General Electric, Boeing и Airbus.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 4
LuckyYou
преди 8 години
Не е случайно, че Уорън Бъфет направи най-голямата инвестиция до сега в живота му именно в компания, произвеждаща оръжие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Pyramid
преди 8 години
Добри или лоши, щатите дават най-много пари за целта. Друг въпрос, каква ефективност постигат. А за Китай...доколкото стартовете от Байконур преминават било до китайското космическо пространство, в зоната на пряка видимост, все ми се струва, че последните "провали" на руските "Протони" са, по-скоро, успети на китайското противокосмическо оръжие, което руснаците току захранват с истински мишени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 33
Илко
преди 8 години
"Безспорното превъзходство в Космоса държат Съединените щати," ....Ади по-полека с платените статии , че безспорно погледнато САЩ са една космическа НУЛА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още