IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung е изправена пред сериозен спад на печалбата

Apple заграбва лъвския пай при скъпите смартфони, а китайските производители доминират при евтините

11:44 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Samsung е изправена пред сериозен спад на печалбата

Печалбата на Samsung Electronics ще продължи да спада и през третото тримесечие на годината, предвиждат анализатори в областта, посочвайки влошеното представяне на корейската компания на основния ѝ пазар на смартфони, както и липсата на обновена продуктова линия, пише Ройтерс.

Очаква се най-големият производител на смартфони в света да отчете най-слабата си оперативна печалба от почти 3 години насам, като в последствие ще започне леко възстановяване през четвъртото тримесечие. Samsung трябва да обяви финансовите си резултати за периода между юли и септември около 7 октомври.

Анализаторите са на мнение, че периодът на мащабни печалби от бизнеса със смартфони на Samsung е приключил, след като Apple заграбва лъвския пай във високия ценови сегмент на пазара, а китайските производители на евтини устройства като Lenovo и Xiaomi прибират печалбите от ниския ценови сегмент.

Все пак Samsung няма да последва съдбата на Nokia, която продаде бизнеса си с мобилни телефони на Microsoft през април, тъй като южнокорейската компания е доказала, че може бързо да поправя грешките си, отчитат анализаторите.

Президентът на Samsung Д. Дж. Лий прогнозира бързо възстановяване за мобилното звено на компанията, определяйки скорошните трудности в областта на смартфоните като временни. Новият флагман на компанията Galaxy Note 4 беше добре приет от критиците, като предварителните поръчки за него са надвишили тези за предшествениците му, отбеляза Лий.

Анализаторите предвиждат печалбата на Samsung да се свие с 45% до 5,6 трлн. вона (5,28 млрд. долара) през третото тримесечие, спрямо рекордните 10,2 трлн. вона, регистрирани година по-рано, което ще бъде най-слабото представяне на компанията от четвъртото тримесечие на 2011 г. Според анализаторите липсата на нови продукти в областта на смартфоните и високите разходи за освобождаването от непродаденото производство ще натежат на печалбата.

В същото време се очаква новият iPhone 6 Plus на Apple да навлезе в територията на Apple при „фаблетите“ и да навреди на продажбите на Galaxy Note 4.

Бизнесът с чипове на Samsung донякъде ще облекчи загубите като по ирония повишеното търсене от страна на Apple заради пускането на новия iPhone ще се отрази добре на представянето на звеното. Компанията за проучвания DRAMeXchange очаква потреблението на Apple на мобилни DRAM чипове да нарасне до 25% от световното предлагане през следващата година от 16,5% към момента, подкрепяйки цените в бранша.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още