Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

САЩ анулира част от лицензите за продажби към Huawei, включително тези на Intel

Администрацията на Тръмп възнамерява да отмени десетки други лицензи, твърдят източници на Ройтерс

САЩ анулира част от лицензите за продажби към Huawei, включително тези на Intel

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Администрацията на Доналд Тръмп е уведомила доставчиците на Huawei, в това число и производителя на чипове Intel, че анулира част лицензите за продажби към китайската компания и възнамерява да отхвърли десетки други кандидатури за извършването на доставки към телекомуникационната компания, твърдят източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Действията, вероятно последните срещу Huawei Technologies в рамките на мандата на Доналд Тръмп, са поредните от продължаващите отдавна усилия за отслабване на най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света, който Вашингтон смята за заплаха за националната сигурност.

Известията се появиха предвид вълната от действия на Съединените щати срещу Китай в последните дни на администрацията на Тръмп. Демократът Джо Байдън ще заеме поста президент на САЩ тази сряда.

Huawei и Intel отказват да коментират въпроса. Министерството на търговията на Съединените щати твърди, че не може да коментира конкретни решения за издаване на лиценз, но посочва, че продължава да работи с други агенции за „последователно“ прилагане на политиките за лицензиране по начин, който „защитава интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ“.

В имейл, разгледан от Ройтерс, който документира промените, Асоциацията на индустрията за чипове е посочила в петък, че Министерството на търговията е показало „намерение да откаже значителен брой искания за лиценз за износ към Huawei и [намерение за] отнемане на поне един издаден по-рано лиценз“. Източници, запознати с въпроса, които са пожелали да останат анонимни, твърдят, че е отменен повече от един лиценз. Според един от източниците става дума за изтеглянето на осем лиценза от четири компании.

Новината предизвика умерени спадове на цените на акциите на някои компании, свързани с индустрията за чипове, в Азия. Южнокорейската Samsung Electronics записа 1,5% понижение на стойността на книжата, а при японската Advantest то достигна 1,5%. Tokyo Electron се раздели с 0,8%.

Още по темата

На японския производител на чипове за флаш памет Kioxia му е отнет поне един лиценз, твърдят двама от източниците. Компанията, която някога беше известна като Toshiba Memory, твърди, че „не разкрива бизнес подробности, свързани с конкретни продукти или клиенти“.

В имейла на Асоциацията на индустрията за чипове се посочва, че действията обхващат „широк спектър“ от продукти и пита дали компаниите са получили известия. Текстът сочи, че фирмите са чакали „много месеци“ за решение за лицензите, а с оставащата по-малко от седмица на тази администрация, справянето с отказите е предизвикателство.

Говорител на групата на производителите на чипове не е отговорил на запитването за коментар.

Компаниите, получили известия за „намерение за отказ“, имат 20 дни да отговорят, а Министерството на търговията има срок от 45 дни да ги уведоми за всяка промяна в решението или то става финално. Компаниите пък разполагат с други 45 дни, за да обжалват.

През май 2019 г. Съединените щати поставиха Huawei в „черния списък“ на Министерството на търговията, с което ограничи доставчиците да ѝ продават американски стоки и технологии.

Но част от продажбите получиха зелена светлина, а други бяха отхвърлени, докато Съединените щати засилваха действията си срещу компанията, отчасти чрез увеличаване на правомощията на американските власти да изискват лицензи за продажба на чипове, произвеждани в чужбина, но с американска технология.

Преди последно предприетите действия, в очакване на отговор бяха 150 искания за лиценз за стоки и технологии на стойност 120 млрд. долара.

Други лицензи за 280 млрд. долара, свързани с Huawei, все още не са обработени, твърдят източниците. Според тях сега е по-вероятно тези лицензи да бъдат отказани.

Преди време Intel получи лицензи от американските власти да продължи да доставя определени продукти на Huawei Technologies, а това беше обявено от нейния говорител през септември миналата година.

Правило от август посочва, че продукти в 5G възможности вероятно ще бъдат отказани, но продажбите на не толкова развити технологии ще се решават случай за случай.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
Навигацията Petal Maps вече е налична за HUAWEI WATCH 3