IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заведоха дело срещу сделка между GE и Electrolux

В жалбата се посочва, че сделката за 3,3 млрд. евро ще навреди на конкуренцията и потребителите

09:56 | 02.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

САЩ заведоха дело в сряда, за да спрат шведската фирма Electrolux, която притежава марките Frigidaire, Kenmore and Tappan, да купи бизнеса с домакински електроуреди на General Electric, съобщава Ройтерс, базирайки се на изявление на американското Министерство на правосъдието.

В делото се твърди, че сделката за 3,3 млрд. долара ще навреди на конкуренцията и потребителите, комбинирайки два от трите най-големи производителя на печки, котлони и фурни. Whirlpool Corp, която закупи Maytag през 2006 г., е третата компания.

GE, която притежава марката Hotpoint и продава почти единствено в САЩ, заяви, че целта ѝ е да приключи сделката през 2015 г. „Electrolux и GE възнамеряват да защитават докрай предложението за придобиване“, съобщи още компанията.

В жалбата си Министерство на правосъдието казва, че Whirlpool, GE и Electrolux държат 90% от американския пазар на печки и фурни.

Според антитръстовия отдел на министерството сделката с Electrolux ще доведе до по-високи цени за потребителите. Делото има за цел да предотврати разпределянето на продажбите на кухненски уреди в страната между само две компании.

Според адвоката на Electrolux Джо Симс обаче компании като LG и Samsung вече навлизат на пазара, конкурирайки се с голямата тройка.

Няма абсолютно никаква бариера за който и да е производител да се включи“, казва той, допълвайки, че компанията е в разговори за споразумение с министерството.

Гледаме рационално на нещата и затова ще сме повече от щастливи да достигнем до разумно споразумение, ако министерството също е съгласно. Ако това не е така, тогава просто ще трябва да победим в съда“, казва Симс.

Продажбата на бизнеса за домакински електроуреди е част от промяната на курса на GE, с който американският конгломерат се опитва да засили фокуса си върху производството на големи индустриални продукти като реактивни двигатели и турбини.

В момента GE се опитва да придобие отдела за енергийно оборудване на френската Alstom. По тази сделка обаче също има проблеми, тъй като европейските регулатори изразиха опасения, че придобиването ще остави само две компании за газови турбини в Европа, като GE ще се състезава единствено с германската Siemens.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още