IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GE ще убеждава ЕК да одобри сделката за Alstom чрез изслушване

Очаква се на заседанието на 2 юли да присъстват представители на европейския орган по конкуренцията и техни колеги от САЩ

17:50 | 28.06.15 г.
GE ще убеждава ЕК да одобри сделката за Alstom чрез изслушване

General Electric (GE) ще се стреми да убеди съмняващите се антитръстови регулатори на Европейския съюз (ЕС) относно своята оферта за придобиване на Alstom на стойност 12,4 млрд. евро по време на изслушване, заяви американският конгломерат.

Решението бе взето, след като Европейската комисия (ЕК) предупреди компанията по-рано този месец, че сделката, която е ключов ход за разширяване на бизнеса на GE извън финансовия сектор, ще навреди на конкуренцията на Стария континент.

Очаква се на изслушването в Брюксел да присъстват висши представители на органа по конкуренцията на ЕС и техни колеги от САЩ, предава Ройтерс. Заседанието ще бъде проведено при закрити врати.

"Ние поискахме устно изслушване", каза говорителят на GE Джим Хийли. По думите му изслушването ще бъде на 2 юли.

По-рано френският икономически министър Еманюел Макрон заяви, че споразумението следва да бъде разгледано в глобална перспектива, като се вземат предвид становищата както на ЕС, така и Китай. GE притежава активи и в Поднебесната империя, наличието на които според Макрон би могло да засили значително глобалната пазарна мощ на GE.

ЕК е загрижена, че поглъщането на Alstom ще остави само два производителя на газотурбини на пазара в Европа, като GE ще конкурира само с германския гигант Siemens.

GE се стреми да избегне повторение на един от най-големите си неуспехи, при който европейските регулатори наложиха вето на планираната сделка на стойност приблизително 37 млрд. евро за поглъщането на Honeywell International през 2001 г. Малко преди това споразумението получи зелена светлина от американските власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още