IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайванските производители на чипове – победителите от битката между САЩ и Китай

Очаква се през тази година производителите на микропроцесори от Тайван да отчетат 21-процентен ръст на производството заради силното търсене

21:00 | 10.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Тайванските производители на чипове ще отчетат 21% ръст на производството през тази година до рекордните 3,22 трлн. нови тайвански долара (113 млрд. щатски долара), тъй като компаниите се възползват от увеличеното търсене на полупроводници както на изток, така запад, съобщава Nikkei Asia Review, позовавайки се на правителствени данни.

Очаква се производството да нарасне с още 4% през следващата година, сочи проучване на Международния стратегически център за промишленост, наука и технологии. Прогнозираното увеличение от 21% спрямо 2019 г. ще представлява най-рязкото увеличение през последното десетилетие. 

В основната на този тренд стои Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият производител на микропроцесори по поръчка в света, който използва своята модерна технология, тласнала рязко нагоре търсенето на неговите продукти. Компанията работи с американски концерни като Apple, която е сред основните ѝ клиенти.

Американските санкции срещу Huawei Technologies и други континентални китайски технологични компании също тласнаха технологичните компании от САЩ към Тайван.

Заради силния поток от поръчки TSMC ще увеличи капиталовите разходи с 14% за тази година до около 17 млрд. долара.

Очаква се САЩ да отчетат най-голям дял при производството на полупроводници - 43%, следвани от Тайван с 20% и Южна Корея с 16 на сто, посочва мозъчния тръст.

InvesTaiwan, част от Министерството на икономическите въпроси на Тайван, заяви във вторник, че ще си сътрудничи с Mizuho Bank за насърчаване на инвестициите на острова от японския бизнес чрез меморандум за разбирателство, подписан с японската банка.

Mizuho ще действа като посредник между тайванските служители и японските полупроводникови компании.

Япония е водеща сила по отношение на оборудването и материалите за производство на полупроводници. Над 100 компании разполагат с магазини в Тайван и поддържат производството на TSMC и други тайвански производители на чипове.

Производството на TSMC е толкова засилено, че „японските доставчици достигат своя предел на производствения си капацитет“, споделя Такеши Кихара, генерален директор на тайванския клон на Mizuho, добавйяки, че поради тази причина TSMC предлага още японски компании да започнат бизнес в Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още