IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехът на Intel във Виетнам зависи от хартиени кули

Компанията налива милиони долари в страната, за да подобри квалификацията на студентите

12:03 | 19.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Intel Corp. е в основата на тиха революция в един от най-добрите инженерни университети във виетнамския град Хо Чи Мин. Тя се състои в изграждането на кули от хартия от малки групи ученици. “Този клас е абсолютно различен от традиционните такива,” коментира 21-годишният студент Лу Бао Нгок. “Учим се да разрешаваме проблемите по нов начин.”

Курсът се подкрепя от технологични компании, сред които Intel, Siemens и Cadens Design Systems Inc., които се затруняват в намирането на квалифицирани кадри, които да се превърнат в техни талантливи служители във Виетнам. Корпорациите инвестират в образованието на младите хора, за да си подсигурят така нужните им кадри. Това се случва на фона на предупреждения от Световната банка, че възходът на виетнамската икономика може да се забави заради недостиг на квалифицирани кадри в технологичния сектор, пише Bloomberg.

“Инвеститорите най-вероятно биха оценили качеството на работната ръка във Виетнам като недостатък за инвестиционните си стратегии в страната,” заявява Адам Ситкоф, изпълнителен директор на Американската търговска камара във Виетнам. “Страната рискува да изпусне ключови инвеститори, които срещат трудности при намирането на подходящите кадри. Човешкият ресурс е важна част от инфраструктурата.”

Виетнам си е поставил за цел да създаде развита технологична икономика, която да допринесе за увеличаването от 8-10% на брутния вътрешен продукт до 2020 г. Компании като Samsung, Nokia и LG инвестират милиарди долари в страната за строежа на нови заводи. Според анализатори, до 2018 г. страната ще се нуждае от 411 000 висококвалифицирани кадри в технологичния сектор. В момента от учебните заведения във Виетнам излизат 60 000, съобщи Vietnam News през юли.

Инвестицията на Intel

“Като технологична компания и дългосрочен инвеститор във Виетнам, Intel дължи успеха си на добре подготвените служители,” коментира Шери Богър, главен мениджър на виетнамската фабрика на компанията. “От самото начало знаехме, че трябва да инвестираме в образованието на младите хора тук.”

Intel отвори струващата 1 млрд. долара фабрика във Виетнам през 2010 г. Повече от две години по-рано компанията подложи на изпит 2000 завършващи виетнамски студенти. Тестовете бяха преминати успешно едва от 90 от тях, а само 40 демонстрирали добри познания по бизнес английски, което позволило тяхното наемане, съобщи през април 2008 г. местния вестник Tuoi Tre. Тогава представител на най-големия производител на микрочипове в света коментира, че това е най-лошият резултат, който компанията е срещала някога.

“Все пак забелязваме значителен напредък в качеството на работната ръка,” коментира Богър.

Акциите на Intel на Нюйоркската фондова борса се повишиха с 0.8% до 26.72 долара. През миналата година стойността на активите на компанията е нараснала с 26%.

Потенциалът на Виетнам

Заводът на Intel във Виетнам е най-голямото съоръжение на компанията в света. То е изградено върху бивши оризови полета в близост до Хо Чи Мин и именно заради него компанията се превърна в пионер в обучаването на местни кадри. Според анализите на Световната банка може да отнеме цяло поколение, докато се натрупа достатъчно голяма и добре подготвена работна ръка, която да започне работа в завода.

От калифорнийската компания са посветени на идеята да похарчат 21 млн. долара за няколко програми, които развиват уменията на студентите във Виетнам.

Потенциалът на Виетнам привлича компании като Intel. Местните студенти се намират в челната тройка по висша математика в света, сочи проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2012 г. Нивото на грамотност в страната през 2011 г. пък е било 93%, показва справка в доклад на Световната банка.

Въпреки това, най-големите умове в страната са принудени да разчитат на остаряла образователна система, в която няма никаква иновация, а вместо това младите хора просто зазубрят материала, коментира в интервю за местна медия Томас Валели, бивш директор на виетнамската програма в Харвардския университет. “В момента преимуществото на Виетнам, е че има голямо количество от работници, които са съгласни да работят нискоквалифицирана работа в заводите на компаниите. Но в бъдеще се очаква да се разкрият по-високоплатени позиции, за които ще е нужна сериозна квалификация,” допълва още той.

Трудна ситуация

Като резултат, компании като местната софтуерна фирма TMA Solutions създават стажантски програми, които са включени в учебните планове на някои университети. Така студентите имат възможност да се подготвят по-добре, а и конкуренцията за по-опитни хора нараства, коментира Нгуен Ху, председател на Управителния съвет на TMA.

Подобно нещо прави и германската Siemens, за която във Виетнам работят около 300 човека. Представител на компанията е убеден, че университетите трябва да променят начина, по който се преподава, както и методите, по които се избират стипендианти.

“Изключитело сме горди, че близо 100% от персонала ни във Виетнам е съставен от местни жители. Въпреки това, подобно на други международни компании, и ние изпитваме известни затруднения при наемането на висококвалифициран търговски персонал,” заявява Таи-Лаи Пам, президент и изпълнителен директор на Siemens Виетнам.

Загриженост за ръста

Виетнам разчита на външни инвестиции, за да постигне бърз икономически растеж, което не е устойчив фактор, твърдят експерти. Според Световната банка и докладът й за развитие на Виетнам през 2014 г. страната “трябва да се концентрира в създаването на по-продуктивна работна ръка, както и в облекчаване на ограниченията за нейната мобилност.”

Икономиката на страната отбеляза 5.42% ръст през миналата година, а прогнозите са през 2014 г. той да се увеличи на 7%. През миналата година страната е получила 11.5 млрд. долара преки чуждестранни инвестиции, което е с 10% повече от 2012 г, сочи статистиката.

Поне до 2040 или 2050 г. Виетнам няма да може да разчита на “продуктивността и изобретателността за постигане на икономически растеж,” смята Скот Розел, икономист от Станфордския университет.

Intel не може да си позволи да чака виетнамската образователна система да се адаптира и да започне да произвежда кадри с нужните умения. Заводът на компанията, който се простира на 500 000 квадратни метра разгърната площ, ще дава работа на няколко хиляди служители, които ще произвеждат чипове и микропроцесори за лаптопи и мобилни устройства.

Обучение в чужбина

Липсата на квалифицирани кадри принуди Intel да изпрати на свои разноски 73 студенти от технически и инженерни университети във Виетнам да завършат бакалавърското си образование в Портланд, САЩ. Компанията дава и стипендии на вече завършили младежи, които искат да получат магистърска степен в един от виетнамските университети. Технологичният гигант дори финансира 300 стипендии за жени в технически специалности, за да се увеличи разнообразието на работната сила. Усилията не свършват дотук, защото Intel прати няколко виетнамски професори в университети в САЩ, за да видят те какви учебни методики се използват там.

“Някой ден искаме да видим виетнамски инженер на най-високия пост в местния ни клон,” коментира Нгуйен Ту Транг, мениджър на образователната програма на Intel във Виетнам. Колко ли хартиени кули ще бъдат построени, докато това се случи?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още