Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Акциите на Cisco се сринаха заради опасенията за Китай и Украйна

По-ниските прогнози за предстоящите месеци изплашиха инвеститорите

Акциите на Cisco се сринаха заради опасенията за Китай и Украйна

Снимка: Bloomberg LP

В сряда Cisco Systems Inc намали прогнозата си за годишните приходи, след като блокирането заради COVID в Китай и войната в Украйна намалиха продажбите под прогнозите през третото тримесечие, което доведе до срив на акциите с 13% в следборсовата търговия.

Компанията също така заяви, че приходите за четвъртото тримесечие ще намалеят с 1% до 5,5%, превръщайки се в поредната американска компания, която ще бъде засегната от политиката на Пекин за „нулев COVID", която задълбочи затрудненията по веригата за доставки и засегна търсенето на фона на нарастващата инфлация, предава Ройтерс.

Още по темата

Ръководителите на компанията отбелязаха сериозен недостиг на компоненти през следващите тримесечия и заявиха, че ръстът на приходите през третото тримесечие е бил засегнат с 200 млн. долара от прекратяването на дейността в Русия и Беларус.

Cisco, която продава мрежово оборудване и софтуер за свързване на устройства към интернет, сега очаква ръст на приходите от 2% до 3% през фискалната 2022 г. в сравнение с по-ранната прогноза за 5,5% до 6,5%.

Коригираната печалба се очаква да бъде между 3,29 и 3,37 долара на акция спрямо 3,41 до 3,46 долара на акция по-рано.

„Смятаме, че ще има голяма конкуренция за капацитета на пристанищата, капацитета на летищата", заяви пред анализаторите финансовият директор Скот Херен.

„Заради това, съчетано с усилията за входящи доставки, опитите за връщане на суровини в страната и др., смятаме, че ще ни бъде невъзможно да наваксаме с този проблем през четвъртото тримесечие“.

Неубедителните резултати повлякоха надолу акциите на други фирми от сектора в разширената сесия. Акциите на Juniper Networks, F5, Arista Networks и Ciena Corp се обезцениха с между 2,7% и 7%.

„Това тримесечие не ми изглежда като нищо повече от пречка", заяви пред Ройтерс анализаторът от CFRA Кийт Снайдър.

„Въпреки че прогнозите са разочароващи, те са разбираеми предвид тези насрещни ветрове. Изпълнението на финансовите резултати през предстоящите тримесечия зависи в по-малка степен от търсенето и в по-голяма степен от наличността на доставките“.

Cisco отчете коригирана печалба за третото тримесечие в размер на 87 цента на акция при приходи от 12,8 млрд. долара, в сравнение с очакванията за 86 цента при приходи от 13,87 млрд. долара, според IBES данни на Refinitiv.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Хардуер
iPhone стана на 15 години. Ето как ни промени