IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Hugo Boss поеха надолу

Причината са спекулации за излизането от компанията на мажоритарния акционер Permira

13:15 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Акциите на Hugo Boss поеха надолу

Акциите на германския производител на луксозни стоки Hugo Boss AG спаднаха в началото на сесията във Франкфурт с 3,7%. Причината за спада са спекулации, че големият акционер Permira Advisers LLP обмисля потенциална продажба на остатъчния си дял си в германската модна къща, предава Bloomberg.

Permira, със седалище в Лондон, води преговори с консултанти, за да намери купувач за своя 56%-ов дял в модната марка, съобщи по-рано Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с въпроса. В началото на сесията книжата на Hugo Boss поевтиняха с 3,7%, или 3,90 евро, до 102 евро за акция. По-късно обаче част от спада бе компенсиран до около 1%.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Клаус-Дитрих Лархс книжата на Boss отчитаха увеличение през последните пет години. Производителят на рекламирани от Гуинет Полтроу парфюм и тънки прилепнали дрехи, носени от германския национален треньор по футбол Йоахим Льов по време на Световното първенство, е напът да си възвърне контрола върху разпространението и маркетинга чрез отваряне на повече собствени магазини. За последните 12 месеца до началото на август акциите поскъпват с 19%, в сравнение със спад от 1,1% за европейския моден индекс на Bloomberg - Bloomberg European Fashion Index.

Permira, която контролира базираната в Метцинген Hugo Boss чрез инвестиционната компания Red & Black Holding GmbH, вече намали дела си чрез две продажби на акции за последните 18 месеца.

За последно компанията за частни капитали продаде 5,6% от дела си в Hugo Boss на институционални инвеститори през април. По-рано Permira продаде книжа на модната компания през май 2013 г. и ноември 2011 г., когато намали дела си, съответно – с 10% и с 6,4%. Permira влезе в компанията от Метцинген чрез придобиването на бившата компания-майка на Hugo Boss – Valentino, през 2007 г.

Компанията предпочита да се освобождава от участието си чрез една-единствена сделка, тъй като поредица от продажби на институционални инвеститори може да навреди на цената на акцията, твърдят източници на Bloomberg.

Съгласно германското законодателство за придобиване, когато даден купувач придобива най-малко 30 на сто в дадена компания, той е длъжен да отправи търгово предложение към останалите акционери, освен ако не бъде освободен от това задължение от регулатора на Германия BaFin.

От друга страна Permira се опитва да придобие дял в италианската модна къща Roberto Cavalli SpA, твърдят двама източници. Модата и луксозната индустрия се консолидират, след като големи групи като LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA търсят нови източници на приходи, а малките фирми се обръщат към инвеститори, за да им помогнат да растат. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още