IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

29% от продажбите на CO2 ще се разпределят по преценка на държвата

Ако парите отидат за пенсии, вместо за подобряване на околната среда, ще последват санкции от Европейската комисия

19:13 | 01.08.13 г.
29% от продажбите на CO2 ще се разпределят по преценка на държвата

29% от сумите, които се натрупват от продажбата на емисии парникови газове, могат да се използват от страната-членка на Европейския съюз (ЕС) по нейно желание, заяви екоминистърът Искра Михайлова пред журналисти.

Останалите 71% задължително трябва да се използват за проекти за „позеленяване”, за подобряване на околната среда, намаляване на емисиите парникови газове и в това число – за енергийни помощи. Целта е подпомаганите да ползват по-качествени горива и така да се редуцират емисиите. 

Няма противоречие с европейското законодателство, ако искаме да използваме част от приходите от емисиите, постъпили досега, за подобряване на цената на електроенергията, защото това на практика е енергийна помощ, каза министърът.

Тя посочи, че е имало предложения по време на дебатите за бюджета в парламента парите от емисии да се използват за социален пакет. „Има вече една страна-член на ЕС, която си е позволила това, мисля, че е Унгария. Там реакцията на ЕС е била моментална и доста тежка, няма нужда да повтаряме тези упражнения”, заяви Искра Михайлова.

Прогнозата, която екоминистерството е направило за продажбите на емисии, съдържа няколко възможности. Първата е цената да остане такава, каквато е към днешна дата. Тогава към края на годината ще имаме около 85 млн. лв.

Ако обаче решението на ЕК 9временно да изтегли от пазара 900 млн. квоти даде ефект, цената може да се повиши до 6, 9 или над 12 евро, но може и да падне, заяви Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още