Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

2914 трудови злополуки в България през 2018 г., с три повече от 2017 г.

С 92 черни балона в небето за 92-ма загинали на работното място отбелязахме Световния ден на безопасността и здравето на работното място

2914 трудови злополуки в България през 2018 г., с три повече от 2017 г.

КНСБ отбелязва Световния ден на безопасността и здравето на работното място. Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още по темата
През миналата година в България са станали 2914 трудови злополуки, те са с три повече в сравнение с 2017 г. Това е трагичната статистика, която отчтете социалният министър Бисер Петков при честване на Световния ден за безопасност и здраве на работното място, организиран от КНСБ. В памет на жертвите на трудови злополуки пред централата на КНСБ бяха пуснати в небето 92 черни балона.

Според данните на синдикатите страната ни е в челото на класация сред държавите-членки с два пъти по-висок от средния за ЕС брой смъртни случаи на работното място. В България те са над 3 и половина на 100 хиляди заети, при по-малко от два при останалите страни.

„Всеки 15 секунди в света загива един работник вследствие на трудова злополука или професионална болест, а годишно те са повече от 2,7 милиона. Около 4% от БВП, световният брутен вътрешен продукт се губи вследствие на трудовите злополуки, професионалната болест, трудовия травматизъм“, посочи Бисер Петков, цитиран от социалното министерство.

По думите му намаляването на рисковете на работното място и на броя на пострадалите и загиналите при трудови злополуки е основен приоритет на Министерството на труда и социалната политика.

Безопасността и здравето при работа винаги са били и ще продължават да бъдат основна цел на социалната политика, тъй като те са от ключово значение за подобряване на качеството на работните места и условията на труд, за насърчаване на конкурентоспособността и производителността на икономиката, за устойчивостта на системите за социална сигурност“, подчерта министърът при отбелязването на Световния ден на безопасността и здравето при работа. 

Той е на мнение, че всяка трудова злополука и професионална болест са предотвратими, ако се вземат навременни мерки. „В тази връзка, повече от всякога е необходимо да продължават съвместните усилия на работодатели, синдикати и правителство за гарантиране на справедливи и достойни условия на труд и равни възможности. Необходими са и активни действия за адаптиране на защитата на безопасността и здравето на работещите към промените, породени от новите форми на работа и организация на труда“, каза още Бисер Петков.

Традиционно най-много нарушения на разпоредбите, които регламентират осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, са в строителството, търговията, ресторантьорството, растениевъдството и животновъдството.


По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Земеделците не разчитат само на еврофондовете за новата си техника