Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

41% от БВП на България се формира от отрасли, активно ползващи патенти

През 2014 година са издадени 101 осъдителни присъди за нарушаване на интелектуална собственост

41% от брутният вътрешен продукт (БВП) на България се формира от отрасли, които активно ползват права върху интелектуалната собственост, съобщи зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на работен семинар „Изграждане на респект към интелектуалната собственост“.

Данните са от проучване на Европейското патентно ведомство, допълват от пресцентъра на икономическото министерство. Според резултатите от него 24% от работните места у нас се създават в тези отрасли.

Още по темата

Според информацията на българското Патентно ведомство у нас през 2014 година е имало 101 осъдителни присъди за престъпления против интелектуалната собственост. По границата на страната са задържани 635,8 хил. фалшиви стоки – облекла, машини и инструменти, козметика и модни аксесоари. Най-често задържаните стоки са имитации на марки като Nikeq Adidas, Armani, Zara, Tommy Hilfiger и други.

„Нарушенията на интелектуалната собственост не са лесни за откриване и представляват „подвижна мишена“, посочи по време на форума зам.-министър Петров. За него от съществено значение е въвеждането на прецизни системи за откриване на нарушенията и бързото прилагане на превантивни мерки. 

Петров отбеляза още и добре развитата структура на правоприлагащите органи, отговарящи за защита на права върху интелектуалната собственост у нас.

През миналата година Патентното ведомство е извършило 199 проверки за установяване на нарушения и са издадени 215 наказателни постановления, с които се налагат санкции на нарушителите и се изземват и унищожават стоките, предмет на нарушението. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 5 години
България е патентно неграмотна държава- няма обучение на патентни експерти - това е наследството ни от соц времето, когато не признавахме патентите и за изобретенията издавахме "авторски свидетелства" . Това запуши напълно творчеството... накрая събори самия социализъм. Сега я караме по социалистически- чакаме за изобретението да ни платят и... някой да го внедри и резултатът е налице- преди закрихме социалистическата държава, сега ще останем без държава... няма развитие без внядряване на новости...

Още от Икономика и политика
Цветан Цветанов представи лицата на новата си партия