IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатът на Бойко Борисов: Арестът е по медийни публикации

По делото е разпитан сегашният премиер Кирил Петков, обясни адвокат Менко Менков

01:46 | 18.03.22 г. 19
<p>
	<em>Бойко Борисов беше изведен от дома си в Банкя. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов беше изведен от дома си в Банкя. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият премиер Бойко Борисов е задържан заради публикации в медиите, събирани в последните години, като по част от тях вече са правени проверки, коментира адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков, след като придружи клиента си до Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Той посочи, че е образувано досъдебно производство, по което като свидетел е разпитан сегашният премиер Кирил Петков.

Разпитът на Петков е извършен в четвъртък (17 март) и след това е образувано делото. В началото на февруари премиерът внесе списък с нарушения на 19 публично известни лица, събрани от публикации в медиите.

Няма повдигнати обвинения срещу Борисов - той е задържан след обиск в дома му, извършен без съдебно разрешение. "По българския закон обвинение може да се повдигне само с писменото съгласие от прокурор", допълни адвокатът.

Полицейските органи могат да извършат обиск и без съдебно разрешение при условия на "неотложност" и се очаква сега съдът да прецени дали има основание за извършване на това. "Изобщо не можем да говорим за никаква неотложност при положение, че три месеца се извършва т.нар. проверка. Днес разпореждането идва от кабинета на министър-председателя Кирил Петков, който няма правомощия да оказва каквото и да било", каза още Менков.

Основание за задържането на бившия премиер са текстове в Наказателния кодекс, които се отнасят до изнудване, но не са описани подробности, обясни Менков. В момента не се извършват разпити на бившия премиер, дори няма разследващи полицаи в ГДНП.

Той отрече в делото да са замесени европейски прокурори и в разследването да участва Европейската прокуратура.

Припомняме, че на 16 март ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши беше на посещение у нас и коментира, че има 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства. По-рано днес от Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщиха за мащабна операция, свързана със 120 сигнала за злоупотреби, при която са задържани Бойко Борисов, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и Менда Стоянова.

Менков коментира, че в момента се подготвят документите за задържането на Владислав Горанов и началника на кабинета на Борисов Севда Арнаудова. Адвокатът нямаше информация за задържането на Менда Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
За всичко са виновни САЩ. Те не посочиха на кой партиен лидер е предавал парите владислав горанов. Може да са си въобразявали, че гешев ще свърши някаква работа. Не знаеха, че гешев в прокуратурата е като кучето на нивата. Вече разбраха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Tук не става въпрос за лицето бойко-мойко и сие, а защо се реагира по този начин, след като не е налице правно основание. Знаете ли колко ме интересува бойко...Въпросът е принципен- защо сега, защо в 21ч., защо 12 часа преди идването на ген. Остин, защо никой от управляващите или президента не предложиха да дадем С-300 на Украйна, но в замяна сащ да ни предоставят последната им доработка на пейтриът и то- като българска държавна собственост, а не под наем...Все въпроси, които са в един и същ контекст, надхвърлящ европрокуратурата, нашите прокуратура и съд и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Много сте загрижени за правата на Бойко Крадлето. Трябваше европейската прокуратура да се намеси, за да го разследват. Ми нека да го разчоплят малко., не боли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
Mechkata
преди 2 години
Вижда се как прокуратурата ни прокурорства...те затова сме и на тоя хал. Няма да забравя Гешо като дойде на власт и той правеше показни арести доста често, да не кажа и по села. Беше адски смешно - тогава си казах "ей, тоя човек е фен на сериала "От местопрестъплението" и май се вживява в ролята на Хурейшио, харесва му американския стил правосъдие. После или някой ПР му каза, че е смешен или сам го реши и прекрати подобни циркове по телевизията, да не кажа даже, че след случая с Васил Божков /който беше предупреден какво следва и удобно се изнесе от БГ/ съвсем спря информира медии за акциите на прокуратурата.... сега ревем за Бойко...айде моля ви се! Лицемерие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
ЗМВР Чл. 72 (5) (Доп. - ДВ, бр. 7 от 2019 г.) От момента на задържането си лицето има право на защитник, като на задържания се разяснява и правото на отказ от защитник и последиците от него, както и правото му да откаже да дава обяснения, когато задържането е на основание ал. 1, т. 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Говорих със съпруга ми. Та- според него- с-300 са морално остарели, с-400- не са. Пейтриът има много доработки, и е по-ефективно от с-300,последната му версия. По-добре е да имаме последен, ама наистина последен модел пейтриът, отколкото остарелите с-300 с остарял софтуер. Трябва да се смени концептуално моделът ни на отбрана. Това е много накратко, а що се отнася до подробностите- комуто ползите- дтржавните заплати, нему и вредите- създаването на нови концепции за отбрана на Р.България в контекста на членството ни в НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
mariata
преди 2 години
Формално според закона, всеки без имунитет може да бъде задържан без обяснения от полицията за срок до 24 часа и не може да търси обезщетение за това от държавата. Прокурор може да удължи задържането до 72 часа, а за по-дълъг срок е необходимо това да стане от съдия. Законът е скапан, но е действащ към настоящия момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivan N.
преди 2 години
Явно, че Черепа е предал нещо, което може да се ползва (най - сетне!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
юрист
преди 2 години
Моето мнение е, че не става въпрос просто за някакви си наши политици и ежбите между тях, а за нещо доста по-голямо- включително и от Кьовеши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Въпрос към кирил петков- остин ли те инсталира в Харвард, защото не блестиш с интелект и Харвард посмъртно не би те оставил да следваш в някой от факултетите му... ЧИЙ АГЕНТ СИ ПЕТКОВ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още