IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатът на Бойко Борисов: Арестът е по медийни публикации

По делото е разпитан сегашният премиер Кирил Петков, обясни адвокат Менко Менков

01:46 | 18.03.22 г. 19
<p>
	<em>Бойко Борисов беше изведен от дома си в Банкя. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов беше изведен от дома си в Банкя. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият премиер Бойко Борисов е задържан заради публикации в медиите, събирани в последните години, като по част от тях вече са правени проверки, коментира адвокатът на Бойко Борисов Менко Менков, след като придружи клиента си до Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП). Той посочи, че е образувано досъдебно производство, по което като свидетел е разпитан сегашният премиер Кирил Петков.

Разпитът на Петков е извършен в четвъртък (17 март) и след това е образувано делото. В началото на февруари премиерът внесе списък с нарушения на 19 публично известни лица, събрани от публикации в медиите.

Няма повдигнати обвинения срещу Борисов - той е задържан след обиск в дома му, извършен без съдебно разрешение. "По българския закон обвинение може да се повдигне само с писменото съгласие от прокурор", допълни адвокатът.

Полицейските органи могат да извършат обиск и без съдебно разрешение при условия на "неотложност" и се очаква сега съдът да прецени дали има основание за извършване на това. "Изобщо не можем да говорим за никаква неотложност при положение, че три месеца се извършва т.нар. проверка. Днес разпореждането идва от кабинета на министър-председателя Кирил Петков, който няма правомощия да оказва каквото и да било", каза още Менков.

Основание за задържането на бившия премиер са текстове в Наказателния кодекс, които се отнасят до изнудване, но не са описани подробности, обясни Менков. В момента не се извършват разпити на бившия премиер, дори няма разследващи полицаи в ГДНП.

Той отрече в делото да са замесени европейски прокурори и в разследването да участва Европейската прокуратура.

Припомняме, че на 16 март ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши беше на посещение у нас и коментира, че има 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства. По-рано днес от Министерството на вътрешните работи (МВР) съобщиха за мащабна операция, свързана със 120 сигнала за злоупотреби, при която са задържани Бойко Борисов, както и бившият финансов министър Владислав Горанов и Менда Стоянова.

Менков коментира, че в момента се подготвят документите за задържането на Владислав Горанов и началника на кабинета на Борисов Севда Арнаудова. Адвокатът нямаше информация за задържането на Менда Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivan N.
преди 2 години
Нима 12 години не се нагледахме на мракобесие? Нямаше ли поправка, която беше приета по времето на ГЕРБ и казваща, че в първите 24 часа всеки може да бъде задържан без да бъде допуснат адвокат до него? Ето, S3 в долнив коментар е отсъдил, че всичко е инсценировка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
ВСЕ ОЩЕ ЛИПСВА сезиране на съда и прокуратурата. Това е МНОГО притеснително. Съдът би следвало НЕЗАБАВНО да се информира, прокуратурата- също. Не знам какво става в момента тук, но определено нещата не са добри и не защото се случват с бойко борисов, гербаджии и т.н., а защото рашков може да реагира така към ВСЕКИ неудобен лично за него гражданин- ТОВА е притеснителното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
Аполитичен човек съм, гледам ЗАКОНА, а не политиката, и затова съм неудобна на доста хора. ПОДДЪРЖАМ становището си от коментар 4- на незаконното не мога да напиша,че е законно, ако ще извънземните да паркират на улицата или пред НС. Доста е притеснителна тази среднощна акция от юридическа гледна точка и конкретно- изикванията на НПК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Добре де, след като цялата история тръгва от европрокуратурата, то защо нашата прокуратура не си влезе в ролята и да прекрати тези неща? Да кажем на европрокуратурата да си гледа работата, а ние тук си имаме прокуратура, която да ни прокурорства. Време е нашата прокуратура да си влезе в ролята и да задържи режисьорите на това нещо, ако трябва и Гьовенчи да хващат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Ivan N.
преди 2 години
Ама ти си била Гербер ли? Не знаех...връщам си лайковете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
1.Незаконосъобразно и безобразно2. Липсва сезиране на прокуратурата и съдът. Поне прокуратурата трябва да даде разрешение, ако не го е направила- арестът е незаконен.3. Ако има връзка с Украйна и/или с желанието на някои от 5тата колона България да стане руски федерален субект, жална им майка на всички остатъци от миналото- бкп, дс , кдс и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
Сега са не е изял още хора ББ,че го арестуват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
При задържане би трябвало да има искане от прокуратурата. При арест не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Аха не арестуван, а само задържан/под стража/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още