IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьовеши: Разследваме над 120 сигнала за злоупотреби с евросредства в България

Важно е в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура, заяви европейският главен прокурор

18:29 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Пресцентър на Министерски съвет</em></p>

Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

Европейската прокуратура e получила от България рекорден брой жалби и в момента разследва над 120 сигнала за злоупотреби с европейски средства в страната. Това обяви в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след среща с премиера Кирил Петков, по чиято покана е на посещение в страната.

Сигналите засягат измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, злоупотреба със селскостопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след Covid.

Кьовеши подчерта, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европейската прокуратура.

"Благодарна съм на българските граждани за доверието. Сега е време за българските власти да почнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас", заяви още Кьовеши, цитирана от правителствения пресцентър.

Министерският съвет ще стане контактна точка за диалог с Европейската прокуратура. Създаването на такава структура към българското правителство беше оценено високо от Лаура Кьовеши. Тя го определи като "ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво, а такава ангажираност трябва да бъде повод за вдъхновение".

Създаването на специална група, която да работи с Европейската прокуратура, ще е гаранция за автономност, смята обвинител номер едно на Евросъюза.

Запитана дали ѝ е известно у нас да има натиск върху българските европейски делегирани прокурори, които да събират данни, за да извършват репресивни действия срещу бившите управляващи, главния прокурор и бившия шеф на антикорупционната комисия, Кьовеши отговори, цитирана от БНР:

"Делегираните европейски прокурори и главните прокурори са независими. Това не може да се наруши. Това е червена линия за мен. Не съм получила никаква информация и сигнали за това, че някой се е опитал да наруши тази независимост и някой се опитва да повлияе на нашите колеги, имам пълно доверие на делегираните прокурори в България. Те имат своята кариера, те са професионалисти и се надявам, че с времето те ще докажат, че доверието, което са получили, е било заслужено".

Утре Лаура Кьовеши ще разговаря с главния прокурор Иван Гешев и с министъра на правосъдието Надежда Йорданова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още