IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР и Агенция "Митници" също ще подават сигнали до Европейската прокуратура

Ръководената от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши институция ще преценява дали сама да се заема с образувани наказателни производства

11:45 | 19.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България нотифицира още две институции, които да подават сигнали към Европейската прокуратура по образувани наказателни производства. Това са Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, съобщиха от Министерството на правосъдието. 

За това е настояла европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, като целта е да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията.

Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура (ВКП).

МВР и Агенция „Митници“ ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване.

След нотификацията ръководената от Лаура Кьовеши институция ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от Върховната касационна прокуратура.

Действията на Министерството на правосъдието идват във връзка с очакванията на Европейската прокуратура за по-активно подаване на сигнали от страна на националните органи на Република България, посочиха от правосъдното ведомство.

МВР и Агенция „Митници“ ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация.

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички административни органи на България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, за което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.

Министерство на правосъдието работи и ще продължи да работи активно, за да улесни процеса на подаване на сигнали, подчертаха от ведомството и призоваха гражданите, които имат сигнали за нередности, да ги подават.

Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още