Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Афис: Българите са против увеличаване на часовете за извънреден труд

55% от пълнолетните граждани не одобряват договори, при които работникът е на повикване

Афис: Българите са против увеличаване на часовете за извънреден труд

Снимка: Pixabay

Повече от половината българи са против увеличаване на часовете за извънреден труд, показва изследване на агенция „Афис” по повод предложение за подобни промени в Кодекса на труда. Според данните от проучването за 54% от българите е неприемливо часовете за извънреден труд да се увеличат от 30 на 60 ч. месечно, а само 27% одобряват това.

Негативно отношение среща и идеята за сключване на трудови договори, при които работникът е длъжен да се явява на работа „на повикване” и да му се плаща само за отработените часове – 55% от пълнолетните българи не одобряват тази идея, а 28% я одобряват. Останалите 17% са без мнение.

По повод предложеното премахване на надбавките за трудов стаж трима от всеки четирима граждани не го одобряват, а само един от десетима го одобрява. Останалите 14% нямат мнение. Сред хората във възрастовия интервал 18-29 г., съотношението „одобрение – неодобрение“ също е доминиращо негативно (11% към 59%). Следователно може да се отхвърли предположението, че младите работници възприемат надбавките на по-опитните си колеги като дискриминация, посочват социолозите.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

6
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аз не виждам лошо да се увеличат часовете, какво сега като е забранено да се работи а работодателя поиска ще му откажете ли ? Ами ще ви уволни ако е наистина наложително а вие откажете да работите, а ако е пожелание и в двете ситуации е едно и също, в едната обаче ще е облечено в закон. Пък ако не ви харесва извънредната работа напускате и толкова.
От друга страна плюсът е че докато в момента ще трябва да ви плаща на черно за часовете над 30 след това ще го прави законно, ще плаща данъци, ще се трупа стаж и т.н. Не мисля че работника нещо губи от тази промяна освен илюзията че закона в момента може да го защити да не работи много извънредно.

Още от Икономика и политика
Системата на Имотния регистър вече дава възможност за известия по имейл