Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Агенцията по заетостта отчете годишен спад на безработицата през март

Държавната подкрепа на трудовия пазар намали показателя с 0,2 процентни пункта до 6,5% за година

Агенцията по заетостта отчете годишен спад на безработицата през март

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Въпреки новите блокади и поредното затварянето на бизнеси през март поради разрастването на пандемията безработицата в България продължава да върви надолу, следвайки тенденцията от предходния месец.

През март безработицата в страната се понижава до 6,5%, което е намаление с 0,4% спрямо февруари.

На годишна база Агенцията по заетостта също регистрира спад - с 0,2 процентни пункта – от 6,7% през март 2020 г., което вероятно се дължи на продължаващите държавни мерки за подкрепа на заетостта – схемите 60/40, 80/20 за туризма и транспорта.

Според данните търсенето на труд през март тази година се увеличава.

Броят на започналите работа през месеца безработни е с близо 7 хиляди души повече спрямо февруари, като достигна 25 хиляди души. Малко над 430 са лицата от групата на пенсионерите, учащите и заетите, които също са намерили своята нова работа чрез бюрата по труда. 

Още по темата

78% от започналите работа през март са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 21,5%, следвани от търговията – 13,9%, хотелиерството и ресторантьорството – 10,5%, селското, горското и рибното стопанство – 7%, строителството – 5,4%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 4,5 на сто.

В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 25 хиляди безработни лица, кoeто е с над 280  лица повече в сравнение с февруари. Други 687 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

Най-търсените професии през първия пролетен месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората; водачи на МПС и подвижни съоръжения; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; работници в селско, горско и рибно стопанство и др. 

Над 5 хиляди безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 801 по програми и мерки за заетост, и 4719 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

Схемата „Заетост за теб”, която започна през юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на над 18 хиляди лица, като само през март са сключени трудови договори с нови 4 хиляди безработни.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон