Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ананиев: Все още няма консенсус за нов здравноосигурителен модел

Детската болница в София отново ще приема спешни пациенти от 20 януари 2020 година

Ананиев: Все още няма консенсус за нов здравноосигурителен модел

Снимка: БТА Архив

Все още няма обществен и политически консенсус за избор на нов здравноосигурителен модел. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в рамките на парламентарния контрол днес. Продължавам да предлагам пакет от промени в нормативната уредба, които водят до подобряване на настоящия модел, готов съм и за дебати, допълни той, цитиран от БТА.

Министърът припомни, че има проекти на два варианта за промяна на модела, но и за двата е имало аргументи "за" и "против". Той изрази надежда за сближаване на позициите на политическикте сили около един модел, който да бъде подкрепен от участниците в сектора и от гражданите.

Още по темата

Основната цел на евентуална промяна в здравноосигурителния модел е гражданите да имат избор кой да управлява вноските им, къде да се лекуват и пълна информираност за цените на услугите и лекарствата. Идеята беше демонополизация на НЗОК и включване на здравните фондове, припомни министър Ананиев. За цените на медицинските дейности в основния пакет в проекта се предвижда те да се договарят между фондовете и изпълнителите на медицинска помощ. Няма проблем в процеса на договаряне да участват съсловните организации, каза здравният министър.

Интензивното отделение в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" ще започне работа от 20 януари 2020 г., увери министърът на здравеопазването. Той бе изслушан в пленарна зала във връзка със спрения спешен прием в болницата. 

До тогава децата, нуждаещи се от интензивно лечение, ще бъдат насочвани в приемните на "Пирогов", Националната кардиологична болница и „Александровска“ болница, за което са сключени договори с лечебните заведения. 
В момента тече ремонт на интензивното отделение в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". "В момента осъществяваме и този ремонт и на 20 януари считаме, че интензивният сектор ще започне да работи в капацитета, в който е одобрена неговата дейност", увери Ананиев.

Още по темата

Той информира, че се търсят възможности за осигуряване на 24-часово присъствие на поне двама анестезиолози за нуждите на отделението за интензивно лечение в столичната педиатрия.

В началото на своя отговор Ананиев отчете, че в последните години състоянието на педиатричната помощ е незадоволително, както по отношение на извънболничната, така и по отношение на болничната помощ. По думите му причините за това са многофакторни и комплексни, като най-съществената е липсата на национална многопрофилна университетска детска болница. Като "разкъсана" и "неефективна" министърът определи връзката между общопрактикуващите лекари и педиатричните клиники и отделения. 

Министър Ананиев посочи, че след трагичния инцидент с тригодишния Алекс от 14 ноември 2019 г., освен разпоредената от него проверка е създаден и координационен механизъм, който регламентира приема на деца в спешни случаи, както и при превеждането на децата от едно лечебно заведение в друго.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мониторингът по Механизма за сътрудничество и проверка за България засега остава