Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Андрей Бунджулов: Пандемията катализира в България кризи от проваления преход

Обществото се радикализира, разпада се доверието в политици и институции, посочи ученият от катедра Икономическа социология към УНСС

гледано: 1752   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа
Човешката цивилизация е в процес на трансформация. В частност, в България пандемията катализира кризи, които са налице от десетилетия. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” доц. Андрей Бунджулов от катедра Икономическа социология към УНСС.
Още по темата

„България се намира в криза. В страна тече процес на разпадане на доверието в политици и институции. Това е цената на провалените преходи, на всичките тези десетилетия на криза на моралните ценности, на правовия ред, както и в различни сфери като здравеопазване, икономика, социалната сфера и образованието, изброи проблемите той. – Забелязва се изолация на хората, в тях има много силен страх, който е породен от неизбежните мерки против пандемията. Но тези състояния изобщо не са нови за българското общество.“

Доц. Бунджулов потвърди, че България не е намерила решение за фундаментални проблеми, които са възникнали назад във времето.

В анализа си той посочи, че ефектът от всичко това е, че обществото се радикализира.

„Свидетели сме на послания за диктатура, за твърда ръка. Това в очите на обществото изглежда е ключът за магическото решаване на всички проблеми“, коментира ученият.

Доц. Бунджулов е категоричен, че това е популистко и илюзорно решение на проблемите на държавата, защото подобен тип сложни кризи няма как да имат елементарно решение.

“Тези изпитания, пред които сме изправени като нация, ще продължат години, ако не и десетилетия. Това е период на турболенция и ако нямаме ясна стратегия, те могат да ни отведат до катастрофа, която не сме и очаквали, защото се уязвими”, прогнозира ученият.

Доц. Бунджулов е на мнение, че е нужен нов начин на мислене, като се прецени за период от поне десет години какво може да се направи.

Според него, много е трудно да се обяснят събития в глобален мащаб само с конспиративни теории.

„Не е правилно да се смята, казва доц. Бунджулов, че някаква задкулисна сила дърпа конците на цялото човечество. – Пандемия има, вирус има, също така има и мощни политически играчи, които се опитват да се възползват от така създалата се ситуация.“

Той е категоричен, че ако „очакваме просто някакъв елит, спасител или друга държава да ни избави от мъките това също би било илюзорно”.

Андрей Бунджулов призова да мобилизираме всички се си сили, целият ни елит, доколкото го има, да мислим интелигентно, за да се справим със ситуацията.

“Има един мой колега, който казва, че 80% от българите са дебили, но аз не съм съгласен с това. В България има достатъчно умни хора и всеки може да бъде лидер на самия себе си”, убеден е ученият.

Може ли да говорим за промяна на модела за управление?

Целият разговор може да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в предаването "В развитие" можете да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И какво ни греят всички тези констатации. Отдавна ги знаем. Времето на обясненията защо, какво и как отдавна мина. Ако някой има идеи как да разчистим л-ната с които се о-рахме да ги казва. Може някой и да каже нещо смислено, но ... не ми се вярва като слушам какво се мисли, говори и пише. Приличаме на тълпа обезумели, потънали във взаимни разправии същества, запътили се към ръба на бездната и не им пука. Що се отнася до "твърдата ръка", нека погледне историята. Винаги в такива състояния всеки народ е търсило водачи. Винаги! Това е най-нормалното. Ако случи на такива - изпълзява от ямата, ако не - гарантирано си остава там в ямата и историята го забравя.
1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
България трябва да бъде срината до основи, преди да се случи нещо градивно тук.Основите са калпави.. не може да има градеж върху грабеж.

Още от Икономика и политика
Антикризисните стимули за разкриване на работни места ще са поне до юни 2023 г.