IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Фирмите да имат собствен ресурс при "ин хаус" поръчки

Агенцията по обществени поръчки разработи методическо указание за прилагане на изключенията от Закона за обществените поръчки

15:52 | 12.07.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Агенцията по обществени поръчки е разработила методическо указание за прилагането на изключенията от Закона за обществените поръчки (ЗОП), засягащи вътрешното възлагане, познато още като "ин хаус", при което не се изисква провеждане на обществена поръчка. За това се е разпоредил министърът на финансите от служебното правителство Асен Василев, съобщиха от финансовото ведомство.

В методическото указание се подчертава, че за "ин хаус" поръчките е необходимо изпълнителят да има капацитет да изпълни сам съответните дейности, които са предмет на договора (да предостави услугата, да изпълни строителството и т.н.).

Ако прехвърли осъществяването на друго лице, на практика се стига до прикрито "превъзлагане" на обществена поръчка, т.е. до заобикаляне на прилагането на Закона за обществените поръчки и по този начин се ограничава конкуренцията.

За да се осигури публичност на поръчките, за които се прилагат разгледаните изключения, в закона е въведено задължение за възложителите да публикуват обявление за възлагане на поръчка, когато сключват договори по "ин хаус" метода.

При разработване на методологията експертите са взели предвид съдебната практика, затова в правилата е залегнало изискването възлагащият орган да може да упражнява едновременно структурен и функционален контрол. По този критерий трябва да се прецени като се изследва кой притежава капитала, как се формира съставът на управителните органи, които вземат решения. В тази връзка обстоятелството, че възлагащият орган е едноличен собственик на капитала на стопанския субект е индикация за съществуването на такъв контрол, но това не е достатъчно, за да се изключи прилагането на ЗОП, се посочва в документа.

За да се приеме, че контролът попада в обхвата на ЗОП, възложителят трябва да докаже, че участва в управлението на дружеството, като например при вземането на решения, свързани с избора на управителни органи, определянето на бизнес план, намаляване и увеличаване на капитала.

В повече от 80% от дейността на юридическото лице трябва да е формирана от изпълнението на дейности, възложени от възложителя.

За да се осигури публичност на поръчките, за които се прилагат изключения, в ЗОП е въведено задължение за възложителите да публикуват обявление за възлагане на поръчка, когато сключват договори.

Освен това, за някои поръчки, напр. такива на значителни стойности, със стратегическо значение, или към които е налице сериозен обществен интерес, е препоръчително възложителите да обявят предварително намеренията си да сключат такъв договор като публикуват обявление за доброволна прозрачност в Регистъра на обществените поръчки.

Изборът на този подход дава допълнителна сигурност, че са спазени законите и договорът е стабилен дори и след изтичане на срока за обжалване на обявлението.

От Министерство на финансите уточняват, че при изготвяне на методическото указание са използвани практиката на Съда на ЕС и Работен документ на Службите на Комисията относно прилагането на правото на ЕС в областта на обществените поръчки към отношенията между възлагащите органи (сътрудничество между публични институции).

Investor.bg припомня, че на 8 юли министърът на финансите съобщи, че за последните две години близо 8,5 млрд. лева са възложени без обществени поръчки (с т.нар. ин хаус процедури). През този период най-големите крайни изпълнители на договори с обществен ресурс са "Обединение Консорциум Аркад", което работи по изграждането на българския участък на газопровода "Балкански поток" (2,587 млрд. лева), държавната "Автомагистрали "Хемус" АД (960 млн. лева) и "ДЗЗД Джен Дуй ЖП Елин Пелин" (599 млн. лева) и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още