IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Работим усилено по антикризисна и антиинфлационна програма

Мерките трябва да бъдат ясни следващата седмица, а до края на тази ще има втори коалиционен съвет

16:02 | 10.05.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Работим усилено по антикризисна и антиинфлационна програма с конкретни мерки, свързани с цените на енергоизточниците. Това обяви по време на изслушване пред депутатите в ресорната Комисия по бюджет и финанси министърът на финансите Асен Василев.

Питането за това каква е визията на правителството, свързана с подкрепата за бизнеса и бита, ако се наложи такава, бе направено от Теменужка Петкова от ГЕРБ.

По думите на Василев доста голяма част от мерките са свързани със законодателни инициативи. "Обсъждат се целеви помощи за най-пострадалите от кризата, както и редица други мерки, които да облекчат работата за бизнеса, така че въпреки сериозно променената среда да има възможност да се адаптира към новите условия. Както стана въпрос и на среща с профсъюзите и работодателските организации, много ясно и отговорно трябва да заявим, че войната, която започна февруари месец, трайно промени икономическата среда не само в Европа, а в целия свят. В момента се качват основните лихвени проценти от Федералния резерв", каза още Василев. Той подчерта, че основните рискове за България не са вътрешни, а изцяло външни и това е основното притеснение на управляващите, защото нов шок, какъвто бе войната в Украйна, би влошил още повече обстановката. 

От „Възраждане“ поискаха повече подробности относно подготвяните антиинфлационни мерки, но финансовият министър не пожела да разкрие подробности.

„Като цяло на коалиционния съвет бяха представени предварителни мерки, плюс остойностяване на абсолютно всички мерки, които всички партии публично са заявили и изпратили към Министерство на финансите”, каза Василев.

"Финално решение за това как да изглежда пакетът все още не е взето. В момента, в който бъде взето, ще бъде обявено не само на народните представители, а на целия български народ. Всичко, което трябва да мине през парламента, ще мине, а всичко, което е от компетенциите на Министерски съвет, ще бъде публично обсъдено", добави още той. 

От думите му стана ясно, че до края на тази седмица ще има втори коалиционен съвет, а решението по мерките вероятно ще бъде обявено следващата седмица. От „Възраждане“ не останаха доволни и отправиха критики към Асен Василев, че управляващите твърде много се бавят с мерките.

В отговор финансовият министър призова партията да предостави своите предложения и те да бъдат включени в разговорите между партньорите, но от „Възраждане“ отказаха с аргумента, че ще предложат своите мерки, когато те управляват.

Относно цените на горивата Асен Василев обяви, че се обсъжда да се върне финансовото облекчение за малките бензиностанции, но не даде повече подробности.

На въпрос дали ще бъде изпълнено коалиционното споразумение по отношение на параметрите на бюджета, той отговори, че с наближаването на актуализацията на бюджета намерението на правителството да не променя основните параметри остава такова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
некадърни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
А кой ни вкара в тази криза бе ***?! Не ли я създадохте вие и тиквите преди вас???? Импутенти некъдарни!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
https://youtu.be/lwvGFmDF8L4 Шоуто с чакащите в морето койтенеровози/танкери само набира обороти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Сегашният вид инфлация е изяснен за решаване национален проблем. Два часа след прекратяване на водещата причина за сегашния вид инфлация e със спряло нейно развитие. Кратко за ситуацията: Република България прилага лош метод за емитиране на левове. Неправилната политика създава щети. Държавната финансова грешка е водещата причина за сегашния тип инфлация. Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на сегашния тип инфлация. Правителството решава какво да се случи. Министрите запазват лошия метод за емитиране на левове (водещата причина за сегашния тип инфлацията), а в същото време прилагат подходи за компенсиране на лошите последици от своето поведение. Вариантите са два: Първи: Запазването на държавната финансова грешка създава сегашния вид инфлация. Последиците са лоши. Втори: Прекратяването на държавната финансова грешка премахва сегашният вид инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
petrg5s
преди 1 година
Нека позная.Гешев го пази,иначе щеше вече да е... да ва е*ба в шмат*тикте **** ахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
търсиме го ама за затвора... иначе хич не ни требва Мутрата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Petar2015
преди 1 година
Намислили сме нещо, ама няма да ви кажа какво. Това новина ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 7
petrg5s
преди 1 година
Ще го търсите ББ ,ама ще го хванете за х** вече .С такъв матрял,такива цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
doba
преди 1 година
Кокорчо, то вие хубаво работите, ама резултати няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 1 година
"Асен Василев: Работим усилено по антикризисна и антиинфлационна програма" . . . Да се чете: "Усилено пласираме нови дългове" . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още