IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата пласира дълг за 300 млн. лева при увеличаваща се доходност*

Министерството на финансите преотвори емисия 3,5-годишни ДЦК с падеж 17 май 2025 година при годишна доходност в размер на 1,33%

14:32 | 10.05.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След кратко прекъсване за втори пореден път българското правителство успешно пласира по-краткосрочни емисии облигации на вътрешния пазар. Предложените на 9 май тригодишни облигации за 300 млн. лв. бяха пласирани при среднопретеглена годишна доходност в размер на 1,33%, съобщи финансовото министерство. Това е с малко над 0,88% доходност, която бе постигната при предния търг, но и сравнително повече спрямо постигнатите 0,55% за същите книжа през март, което ясно показва, че цената за финансиране на българското правителство се покачва.



И в това няма нищо изненадващо, най-малкото на фона на факта на рязкото покачване на доходностите на бенчмарковите облигации на международните дългови пазари вследствие на очакваното повишаване на основните лихвени проценти от водещите централни банки.

Общият размер на подадените поръчки за емисия 3,5-годишни ДЦК, деноминирана в лева, която Министерството на финансите е преотворило, достигна 460 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,53.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 78 базисни точки. Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките с 47,6%, следвани от пенсионни фондове – 34,9%, гаранционни фондове – 10%, застрахователни дружества – 6,7%, и инвестиционни посредници – 0,8%.

В аукциона са участвали всичките девет първични дилъри на ДЦК, уточни БНБ.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Investor.bg припомня, че за тази година държавата ще търси на пазарите общо 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит.

На първите два аукциона за тази година вече е пласиран дълг за 1 млрд. лева. На третия аукцион, проведен на 4 април, Министерството на финансите не одобри заявените поръчки за 10,5-годишни държавни ценни книжа в обем от 500 млн. лева с падеж 6 октомври 2032 г. Във ведомството на Асен Василев прецениха, че състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена не отговарят на подадените поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лева, защото са прекалено малко на висока цена.

С успешния аукцион от 11 април на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК за 1,5 млрд. лева, а с последния аукцион от 9 май досега на вътрешния пазар за пласирани облигации за 1,8 млрд. лева. На последните аукциони цената им значително се повиши. Очаква се до края на годината България да излезе и на международните пазари.

Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) брутният външен дълг (частен и държавен) на България в края на февруари възлиза на 41,909 млрд. евро, което е със 7,5% (2,916 млрд. евро) повече в сравнение с година по-рано. Така той представлява 55,8% от прогнозирания от БНБ брутен вътрешен продукт (БВП) на страната за тази година.

В периода 2022-2024 г., въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в абсолютни стойности и съотношението му спрямо прогнозния БВП ще продължи да нараства от 24,8% в края на 2022 г. (35,5 млрд. лв.) до 29,3% през 2024 г. (47,1 млрд. лв.).

Финансовият министър Асен Василев коментира емисията по време на блиц изслушването си пред депутатите от ресорната Комисия по бюджет и финанси. Според него страната ни е успяла да направи добро покритие и ведомството подготвя международна емисия на два транша. Вече са получени оферти и от международните банки „Точно как и кога ще се случи, няма да коментирам, за да не изкривявам пазара. Нямаме намерение дотогава да излизаме на вътрешния пазар повече", каза Василев. 

*Обновена с позицията на финансовия министър към 15.09 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Kiro_100
преди 1 година
Респект ... Има-няма месец без нов дълг ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Ситуацията при държавния дългов е от възможните за успешно разрешаване държавни проблеми.Република България прилага лош метод за емитиране на левове. Всички понасяме щети от лошата държавна парична процедура.За Република България основните ситуации са две:Първа: Запазването на лошия метод за емитиране на левове сътворява нови щети. Поради лошото влияние от държавната финансова грешка, колкото повече е икономическото развитие толкова по-много са щетите.За отлагане на началото на стопанска криза, правителството взима заеми за да плати щети от лошия метод за емитиране на пари. Заради финансовата грешка, правителството е със сегашните дългове.Министър-председателят е с подсигуряван политически провал.Защо се запазва държавната финансова грешка?Втора: Прекратяването на лошия метод за емитиране на пари е условие за успешно разрешаване на държавния дългов проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 1 година
"След кратко прекъсване за втори пореден път българското правителство успешно пласира по-краткосрочни емисии облигации на вътрешния пазар." Кратко, кратко - колко да е кратко? Цел месец изкараха без нови борчове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още