IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите не успя да пласира нов дълг за 500 млн. лв.

Не е постигната оптимална възможна цена при продажбата на съкровищни облигации на третия за тази година аукцион

17:28 | 04.04.22 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на финансите не одобри заявените поръчки в третия за годината аукцион за държавни ценни книжа (ДЦК), съобщиха от ведомството на министър Асен Василев. За продажба бяха предложени 10,5-годишни държавни ценни книжа в обем от 500 млн. лева с падеж 6 октомври 2032 година. Участниците на пазара са подали поръчки със съвкупна номинална стойност от 452,45 млн. лв., като Министерството на финансите не е одобрило заявените поръчки, отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена.

От своя страна, от БНБ обясняват, че са били предложени за продажба съкровищни облигации в размер на половин милиард лева и лихвен процент 1,50% годишно. До участие в третия за тази година аукцион са допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 452,450 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 34 млн. лева.

Постигнатият коефициент на покритие е 0,90. Средната цена на допуснатите до участие в аукциона поръчки е 91,41 лв. на 100 лв. номинал.

В аукциона са взели участие всичките девет първични дилъри на ДЦК.

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение всички постъпили поръчки са отхвърлени. От там уверяват, че ще продължи балансираната и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз. Ще се има предвид както пазарното състояние, така и необходимостта от дългово финансиране, съобщиха от ведомството.

Investor.bg припомня, че за тази година държавата ще търси на пазарите общо 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг. Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит.

На първите два аукциона за тази година вече е пласиран дълг за 1 млрд. лева.

Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) брутният външен дълг (частен и държавен) на България в края на януари възлиза на 41,675 млрд. евро, което е със 7,2% (2,790 млрд. евро) повече в сравнение с година по-рано. Така той представлява 55,5% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

В периода 2022-2024 г., въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в абсолютни стойности и съотношението му спрямо прогнозния БВП ще продължи да нараства от 24,8% в края на 2022 г. (35,5 млрд. лв.) до 29,3% през 2024 г. (47,1 млрд. лв.).

Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 7 месеца
Тези *** ще фалират държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Gocho
преди 7 месеца
Що така бе ,нали ФИТЧ и другите там баячки , все положителни тенденции нареждаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още