IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ затяга контрола над птицифермите заради фипронила

Проверките показват минимално количество на химикала при санитарната обработка на яйца за производството на сладолед и майонеза

10:59 | 25.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема превантивни мерки за недопускане на замърсяване на птицефермите с фипронил, съобщават от ведомството, което контролира качеството на хранителните продукти.

БАБХ забранява използването на ветеринарномедицински препарати при продуктивни животни, включително и кокошки носачки.

Контролните органи, съгласувано с браншовите асоциации на птицевъдите, ще извършват проверки на всички птицеферми за кокошки носачки в страната за наличие и употреба на забранения химикал фипронил, който се  използва за борба с бълхи, кърлежи и други паразити.

Ще бъдат вземани и проби за лабораторни анализи.

Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, както и да бъдат защитени потребителите от евентуални здравни рискове, а самите производители – от евентуална криза на българския пазар, посочват от БАБХ.

Във връзка с получената в България пратка яйчен жълтък на прах, замърсен с фипронил, Българската агенция по безопасност на храните до момента установи, че 500 кг от продукта са доставени в един търговски склад. Идентифицирани са и фирмите, до които той е дистрибутиран.

Пратката е доставена до две производствени предприятия на територията на страната. Налични и под забрана са почти 64 кг яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване, информират от БАБХ.

Агенцията продължава да прави проверки за използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен. Резултатите от досегашните проверки показват, че до този момент яйчният жълтък на прах е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при производството на над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около девет тона майонеза.

Фирмите производители са получили предписания незабавно да спрат продажбата на наличните партиди с вложен яйчен жълтък на прах, както и да изтеглят от пазара досега произведената продукция.

От БАБХ уверяват, че до момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени.

На компрометираните партиди ще бъде направен лабораторен анализ, като до излизането на резултатите всички  храни със забрана ще са под официален контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още