IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН и метеоролозите ще търсят общо решение до следващата сряда

От НИМХ настояват да излязат от академичната структура и да отидат към правителството и по-конкретно към Министерството на образованието

12:31 | 13.08.18 г.
<p>
	Среща на премиера Бойко Борисов с представители на БАН и НИМХ. Снимка: Министерски съвет</p>

Среща на премиера Бойко Борисов с представители на БАН и НИМХ. Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов призова ръководството на НИМХ и БАН да намерят общо решение по искането на института до следващата сряда.

По молба на министър-председателя на днешната среща в Министерския съвет взехме решение в срок до следващата сряда ръководствата на Българската академия на науките и на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН да намерят общо решение, което да бъде взето заедно и да е в дух на съгласие.

Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща в Министерския съвет за бъдещето на НИМХ-БАН, в която са участвали премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, председателят на БАН акад. Юлиян Ревалски и директорът на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов.

“Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм готов да участвам в разговорите, но това е въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на БАН”, каза министър Вълчев след срещата в Министерския съвет.

Тя е заради категоричното искане от НИМХ-БАН да излезе извън структурата на БАН, което ръководството на академичната структура на този етап не подкрепя по принцип.

“Причините са заради финансови и натрупани лични отношения”, уточни образователният министър, цитиран от БТА.

Пред bTV председателят на БАН проф. Юлиан Ревалски коментира, че може "част от НИМХ да отиде към правителството, но не целият".

“В академията са против преминаването на целия институт по метеорология – с всички хора и с цялата база, към едно министерство. Може да има някаква Национална хидрометеорологична служба към правителството”, уточни той.

Той призна, че на синоптиците са отпуснати по-малко средства от допълнителното финансиране за БАН.

„От отпуснатите 15 млн. лв. малък процент е отишъл към НИМХ, посочи акад. Ревалски и поясни, че причината била критериите, по които се разпределят средствата, които дават приоритет на научната дейност. – При тях научната дейност е 1/7.”

Директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов обяви пред bTV, че техните искания са добре аргументирани и са готови да ги защитят. По думите му тази година дори не са им отпуснати средства за заплащане на нощния труд, а 220 души от института работят на денонощен режим.

Министърът на образованието обяви, че правителството ще гласува близо 20 млн. лева допълнителни средства за научни изследвания на заседанието на Министерския съвет.

"18 млн. лева от тях ще са за национални научни програми в различни сектори – в областта на медицината, на растениевъдството, на животновъдството, за подобряване качеството на въздуха и др. Те целят да подпомогнат научните изследвания и да ги обвържат с потребностите, които имат различните сектори, насочени са към основните предизвикателства. Целта е всички институти в даден сектор да се обединят и да кандидатстват“, поясни образователният министър, цитиран от Агенция „Фокус“.

Investor.bg припомня, че метеоролозите от Българската академия на науките (БАН) изпратиха гневно писмо да премиера Бойко Борисов, в което обясниха, че искат тяхната структура да напусне академията, защото е недофинансирана. Синоптиците се оплакаха, че отпуснатите допълнителни средства за БАН не са били разпределени справедливо. Вече половин година те протестират срещу недостига на средства за заплати. От НИМХ настояват да се обсъди искането им да преминат към Министерството на образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още