Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ББР ще работи по създаването на Фонд за социални инвестиции

Банката ще действа съвместно с международни финансови институции

ББР ще работи по създаването на Фонд за социални инвестиции

Снимка: Pixabay

„Българска банка за развитие“ АД съвместно с международни финансови институции и инициативи ще започне в средносрочен план работата по създаването на Фонд за социални инвестиции, който да инвестира в капитала на социални компании в България, съобщи икономическото министерство. 

Още по темата

Мярката е част от приетата от Министерския съвет Стратегия 2017 – 2020 на ББР.

Целта е значително да се промени средата за развитие на социалните предприятия. До момента в България липсва подобен източник на финансиране, тъй като подкрепата за социалните предприятия бе основно по линия на грантова помощ от структурните фондове.

Все още се наблюдават различия между държавите-членки на ЕС и страните от Югоизточна Европа, които са резултат от различните условия на достъп до ресурси, предназначени за подкрепа на социалните предприятия. Със създаването на подобни фондове ще се постигне сближаване на равнището на държавите-членки на ЕС по отношение на достъпa до финансиране за предприятията от социалната икономика, казват от икономическото министерство.

По дефиницията на Еврокомисията социалните предприятия имат обществени цели. Бизнес активността им е насочена към високи нива на социални иновации, печалбите им се реинвестират предимно с оглед постигането на социални цели.

Методът на организация или собственост отразява мисията на предприятието, като се използват демократични принципи, фокусирани върху социалната справедливост.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нови 189 потвърдени случая на коронавирус за последното денонощие