Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Безработицата в България се задържа на 5,7% през юли

Търсенето на сезонни работници не успява да раздвижи пазара на труда през лятото, става ясно от данните на Агенцията по заетостта

Безработицата в България се задържа на 5,7% през юли

Снимка: Pixabay

През юли безработицата задържа равнището си от предходния месец и продължава да е 5,7%, показва административната статистика на Агенцията по заетостта (АЗ).

Отчита се минимално понижение от 0,08 процентни пункта спрямо юни 2018 г. и от 1,0 процентни пункта на годишна база.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 185 834, като числеността им се свива с 1,5% спрямо предходния месец и с 15,9% спрямо година по-рано. Новорегистрираните лица през юли са 22 637, като от тях 1 699 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 36 720 лица посредством трудови борси и информационни събития, срещи и презентации със завършващите образование, организирани от кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори и др. 

Още по темата

През юли 520 души от групата на заети, учащи и пенсионери са били регистрирани като търсещи работа.

Общо 17 211 лица са постъпили работа през месеца, като 82,4% от тях са устроени в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните през месеца в субсидирана заетост са включени 3 036 лица: 433 – по програми, 133 – по мерки и 2 470 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

През месеца общо 1 178 безработни са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности. Професиите, в които се обучават курсистите са основно в направленията търговия на едро и дребно, приложна информатика, строителство и градинарство (паркове и градини), а ключовите компетентности са най-вече дигитални, предприемачество, умения за учене.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през юли са 15 707, като 75,7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (30.9%), търговията (14.0%), хотелиерството и ресторантьорството (8.2%), административните и спомагателните дейности (7.9%), образованието (7.9%), строителството (6.7%) и операциите с недвижими имоти (4.2%) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са били: работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни на тях; продавачи и др.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ВиК холдингът ще погаси дълговете на дружествата в Добрич и Шумен