Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнес климатът в България се подобрява и през октомври

Положителна динамика им в строителството и сектора на услугите, докато в промишлеността показателят се понижава

Бизнес климатът в България се подобрява и през октомври

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Въпреки увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в България и Европа бизнес климатът в България отново се увеличава и през октомври, удължавайки подобрението от последните месеци. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) общият показател на бизнес климата се повишава с 0,5 пункта спрямо септември, когато показателят тръгна леко нагоре. Припомняме, че през пролетта имаше сериозно влошаване в оценките на компаниите относно стопанската конюнктура. 

Ръстът сега вероятно се дължи на факта, че мениджърите са дали мненията си, преди броят на случаите с Covid да достигне толкова високи стойности и да се наложат повечето сегашни ограничителни мерки. Припомняме, че в опит да се ограничи разпространението, от днес в сила влизат нови мерки. Според издадената от здравния министър във вторник заповед всички нощни заведения в страната затварят, спортовете на открито и закрито ще са без публика, гимназистите и студентите минават на обучение онлайн, а в ресторантите трябва да има по-голяма дистанция между клиентите.

През октомври подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, докато в промишлеността показателят се понижава.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 1,3 пункта спрямо септември в резултат на по-умерените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира подобрение в мненията им за притока на нови поръчки през последните три месеца, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Средното натоварване на мощностите от юли до октомври нараства с 2.4 пункта и достига 72.8%, като с оглед на очакваното търсене през следващите месеци се предвижда излишък от мощности.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от чужбина и недостатъчното търсене от страната.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

През октомври съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва с 0,6 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Настоящата строителна активност се оценява като леко повишена, а и очакванията им за дейността през следващите три месеца са благоприятни. През последния месец анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Несигурната икономическа среда остава основната пречка за развитието на бизнеса, следвана от недостига на работна сила и конкуренцията в бранша. Относно продажните цени строителните предприемачи предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

При търговията на дребно показателят се увеличава с 1,3 пункта в резултат на оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

Несигурната икономическа среда продължава да е основният фактор, затрудняващ дейността. Регистрирано е и нарастване на отрицателното влияние на фактора „недостатъчно търсене“, който измества на трето място затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша. Търговците на дребно очакват продажните цени да запазят своето равнище през следващите три месеца.

През октомври бизнес климатът при услугите нараства най-съществено - с 3,4 пункта, което се дължи на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. НСИ наблюдава и известно подобрение в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца, което обаче няма да е съпроводено с допълнително наемане на персонал.

Най-сериозните затруднения за бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Мениджърите предвиждат продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие