IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът не е съгласен с идеите на Русинова за сливане на почивни дни

Предложението за извънредни почивни понеделници ще натовари бизнеса и ще попречи на графиците за изпълнение на поръчките, смятат от БСК

14:21 | 12.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обявените идеи за промени при сливането на почивните дни по празници до голяма степен съвпадат с тези на работодателите, каза социалният министър Зорница Русинова. Предвижда се националните празници да са стриктно записани в Кодекса на труда, а дълга почивка да се отпуска единствено, ако празникът е в събота или неделя. Тогава ще се почива и в понеделник, обясни вчера тя.

Русинова посочи, че целта на Кодекса на труда е да има предвидимост в броя на работните дни, броя на официалните празници и на почивните дни.

„България е страна с открита пазарна икономика и за всеки един частен сектор, който работи с външни пазари, е много по-добра предвидимост“, аргументира се министърът.

Вече стана ясно, че с тези предложения не са съгласни от туристическия бранш, които смятат, че ще натрупат много загуби, ако те влязат в сила. Синдикатите пък ги одобриха с условие допълнителен отпуск за работниците – от минимални 20 на 25 дни.

Русинова каза, че се надява в рамките на обсъжданията в НСТС да чуе официалните становища и на синдикатите, и на работодателите. 

Министърът обаче не коментира ваканцията, която си отпусна парламентът от днес заради президентските избори, като каза единствено, че сме „парламентарна република“.

През септември четирите работодателски организации - БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ, изпратиха писмо до правителството и парламента с искане да се премахнат извънредните почивни дни и практиката за отработване в събота. Според писмото от досегашния ред, при който правителството отпускаше дълги уикенди, бизнесът губи между 400 и 600 млн. лева на година. Тяхното искане бе подкрепено и от шефа на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев.

Предложението на социалното министерство да има извънредни почивни понеделници също ще натовари бизнеса и ще попречи на графиците за изпълнение на поръчките. Това коментира зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Той направи уточнението, че говори в лично качество, тъй като от социалното министерство все още не са представили текстовете на законовата промяна. Искането на бизнеса винаги е било да се следва календарният принцип - почива се в дните, в които има официални и национални празници, няма извънредни почивни дни и допълнителни компенсации, ако празниците се паднат през събота и неделя, обясни Бранков, пише "24 часа".

Съответно според бизнеса не трябва да има и отработване в събота заради извънредните почивни дни. След като бъде направено предложението за промени в Кодекса на труда, трябва да се направи подробна оценка на въздействието, коментира още Бранков. Така щяло да се види дали новите текстове облекчават бизнеса, или го натоварват допълнително, както и какъв ще е ефектът върху работниците. Практиката на дълги уикенди не е лоша за целия бизнес, тя носи печалби на туризма, търговията и транспорта, коментира още Бранков.

Вместо правителството да обявява дълги уикенди и те след това да се отработват, по-добре да се даде право на хората да сливат празници със събота и неделя, като ползват отпуск. Да се запише в Кодекса на труда, че платеният годишен отпуск е 20 дни и плюс, като този плюс да се ползва именно по желание на работника за дълги уикенди. Това предложи вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Йоанис Партениотис в коментар на идеите на социалното министерство за извънредните почивни понеделници.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още