Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът не иска повишаване на цената на нощния труд

Работодатели предлагат промяната да бъде част от бъдещи преговори в областта на трудовите отношения

Бизнесът не иска повишаване на цената на нощния труд

Снимка: Pixabay

Работодателските организации са против нарастване на добавката за нощен труд, предложена от КТ „Подкрепа“. Това се посочва в становище на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

За бизнеса предложението не е приемливо, защото не е обвързано с някакви обективни показатели (например ръст на производителността на труда за съответния период или друг обективен критерий).

Според наредбата от 2007 г. „За всеки отработен нощен час или за част от него между 22,00 ч. и 6,00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,25 лв.“.

От КТ „Подкрепа“ предложиха цената нанощния труд да се увеличи десетократно – на 2,55 лева.

Според бизнеса обаче промяната в заплащането на нощния труд би могла да бъде част от бъдещи преговори в областта на трудовите отношения.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели напомнят, че отдавна настояват за отпадане на добавката за т.нар. „клас прослужено време“, отпадане на задължението за заплащане на първите три дни болнични от страна на работодателя, въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата и др. ) и настояват всички въпроси да бъдат разглеждани успоредно.


 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как гласуват политиците ни