IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът поиска да бъде спрян износът на евтин ток

През миналото лято правителството "отпуши" износа, като премахна таксите за зелена и кафява енергия

13:03 | 23.06.14 г. 8
Бизнесът поиска да бъде спрян износът на евтин ток

Незабавно преустановяване на износа на електричество с дадено ценово предимство чрез неплащане на таксите „Задължения към обществото“, поискаха в отворено писмо от Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), на Българската стопанска камара и на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).

Трите организации искат още анулиране на проведените търгове за електроенергия (на свободния пазара), тъй като имат съмнения за манипулации и изкуствено завишаване на цените с повече от 10%.

Представителите на бизнеса настояват още и да бъде разрешен вносът на електричество при пазарни условия и без изкуствено ограничаване чрез капацитета на преносните съоръжения.

Припомняме, че с решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през миналото лято бяха премахнати т. нар. такси „Задължения към обществото“, т.е таксите за зелена и кафява енергия, както и за достъп до мрежата за електричеството, предназначено за износ. Това беше направено с цел стимулиране на износа на енергия и натоварване на производствените мощности в страната.

Статистиката показва, че благодарение на тези мерки износът действително се е повишил - месечно от страната се изнасят около хиляда гигаватчаса. Още преди месеци обаче от големите компании в страната се оплакаха, че с тази мярка България стимулира бизнеса в другите държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Защото има едни врътки в закона, които позволяват кражбите чрез посредници да не бъдат наказуеми. А и така лесно се осигурява монопол на партийните спонсори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
И какво ще го правят тока като не го изнасят ще го складират някъде и ще го ползват през зимата Стига евтин ток могат да изнасят само АЕЦ Козлодуй и старите ВЕЦ Защо не го правят директно а ползват услугите на посредници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Айде чисто икономически да мислим - ако тока е Х, тока на изсност 2 Х а тока за местно ползване е 3 Х, първо ще си пласираш на местно ниво след това на износ. Второ това не е пазарно, адмистративно се решава какво да става с тока и на кого да плаща. Трето евтиният ток е с ниска добавена стойност, но ако се продаде в БГ стойността ще се мултиплицира тук, вместо някъде на вън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Наистина ли не можеш да го разбереш?Колко пъти писах тук във форума че от износ на ток печели само и единствено една малка групичка червени енергийни олигарси от БСП а от няколко години и от ДПС.Прочети внимателно текста и обърни внимание на израза: "...износа на електричество с дадено ценово предимство чрез неплащане на таксите...".Хайде най-сетне някой публично да се осмели да публикува списъка на тези червеноармейски убавци заедно с привилегиите и фирмите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 16
alexx
преди 9 години
Пълен ***. Другите държави се избиват да стимулират износа, нашите "индустриалци" искат да го ограничават изкуствено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
meto76
преди 9 години
Трябва да се даде възможност на българската икономика, на българските потребители да внасят евтин ток от Румъния и съседните държави, за да фалира мафиотската българска енергетика и най-вече НЕК и БЕХ.Не трябва да се изнася евтин ток навън, а българските потребители да плащат скъпо електричество.Износа на ток трябва да се обложи с по-високи данъци, за да стане неконкурентен и да се избие от главата на родната проруска енергийна мафия строежа на всякакви АЕЦ-и.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
Трябва да се разберем: или да стимулираме своя бизнес, или поне да не му пречим. А, иначе, *** по веригата да искаш. Абе, що направо не се делегират пълномощия на представители на производителя по енергийните борси, ами все праз разни "междинни звена", съставени от хора без - ама никакав! - принос, нито фактическа собственост в/у трансформиращи и преносни съоръжения се прекарват потоците от пари?...или иначе, как да се пълнят партийни сметки, как да ни яхат отново стари муцуни, как?Скапана история, у нас мафията си има държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
Pyramid
преди 9 години
Не мога да ги разбера: Против стимулирането на бизнеса в други държави, или против стимулирането на този у нас са тези хора? Пак се играе задкулисно, само че, този път, кой дърпа конците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още