IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът предлага нови правила за подкрепа на клъстерите

Едва 2 млн. лв. са усвоени по програма „Конкурентоспособност“ за тези обединения през последните две години

16:50 | 10.04.12 г.
<p>
	Един от новите клъстери обединява фирми и научни институти, които работят в посока за усъвършенстване на електромобилите &nbsp; Снимка: БТА</p>

Един от новите клъстери обединява фирми и научни институти, които работят в посока за усъвършенстване на електромобилите   Снимка: БТА

Представители на действащите клъстъри настояват за спешна промяна в правилата за субсидиране на предлаганите от тях инвестиционни проекти, които се подпомагат по оперативна програма „Конкурентоспособност на българската икономика“. Около това мнение се обединиха представителите на бизнеса при обсъждането на проблемите, свързани с бавното усвояване на средствата по европрограмата, насочени към насърчаване на клъстърните обединения.

Въпреки че приемът на проектите по тази мярка беше отворен още в средата на 2010 г., досега са одобрени 10 клъстера със стойност на проектите от близо 2 милиона лева, съобщи зам. министърът на икономиката Жулиета Хубенова. Общият бюджет по програмата възлиза на близо 20 млн. лв., които трябва да се усвоят до края на 2013 г. 

По сега действащия модел на подкрепа членовете на клъстърите не могат сами да създават иновационни продукти или услуги, а трябва да ги възлагат на външни фирми, за които се отпускат субсидиите по програмата.

„При създаването на клъстерите освен производствените компании участват и много университети и научни институти, които биха могли да подготвят инвестиционния проект, който да се субсидира по европрограмата. Изискванията на програмата обаче забраняват тези услуги да се извършват от членове на клъстърите и за да използваме услугите на университетите, които са членове на клъстър „Метоллеене“, ние трябва да ги изключим“. Това обяви председателят на клъстер „Металолеене“ Дамян Дамянов по време на днешната дискусия.

Мнението му беше подкрепено от преобладаващата част от бизнеса. В тази връзка ръководителят на клъстър „Мехатроника и автоматика“ инж. Венцислав Славков предложи министерството на икономиката да промени правилата за кандидатстване, така че бизнесът да успее да изпълни проектите си.

Инж. Славков настоя също администрацията да пренасочи дейността си, така че проектите да запознат да се подават и по електронен път.

От името на администрацията Жулиета Хубенова обеща да предложи съответните промени, но припомни, че е нужно технологично време, тъй като указанията могат да се коригират само след задължителното одобрение от комитета по наблюдение на програма „Конкурентоспособност“, който ще се проведе през юни.

От асоциацията на бизнес клъстърите пък обещаха да представят обобщените си предложения за облекчаване на процедурите, като те бъдат съпроводени и с конкретни мерки как кандидатстването по програмата да стане по-достъпно.

Ръководителят на асоциацията Геновева Христова припомни, че тромавата бюрокрация и неадекватните консултации от страна на администрацията при кандидатстването по програмата се посочват от бизнеса като най-сериозните пречки за усвояването на средствата за създаването на клъстерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още