Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бизнесът vs. квотния принцип за наемане на хора с увреждания

За промяна на ролята на Агенцията за хора с увреждания настояват Минчо Коралски, директор в агенцията, и Димитър Бранков, зам.-председател на БСК

гледано: 1866   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

„Агенцията [за хора с увреждания] трябва да разкрива работния потенциал на хората с увреждания и да ги подпомага при започване на работа“. Лицата с трайни увреждания в България са около 740 хил. и около 20% от тях имат работа. Хората в работоспособна възраст са около 250 хил. Предвижданата мярка в Закона за хора с увреждания е към тази целева група. Това обясни Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенция за хората с увреждания, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира проектозакона, публикуван за обществено обсъждане, които предвижда да се въведат квоти за всички фирми, чиито брой на служителите надвишава 25. Те ще трябва да наемат определен брой хора с увреждания. Работодателите имат възможност да не изпълняват тези квоти, но в такъв случай ще им бъдат налагани компенсаторни санкции в размер на 30% от минималната работна заплата.

Още по темата

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, определи тези промени в Закона като „крути мерки“. Според него ефектът от тях ще бъде минимален.

„Възможностите в малките предприятия и по-малките общини не са достатъчни, за да се предприеме такава мярка. Насърчителните методи трябва да бъдат преобладаващи. Въвеждането на такъв закон не е удачно", посочи той и като пример приведе опита на европейските държави. "Над 20 страни членки на Европейския съюз вече имат такива квоти, но част от тях (напр. Великобритания) са се отказали от квотите, а в други страни няма наказателни санкции за неизпълнението им.”

Представителят на роботодателската организация настоя и за радикална реформа на медицинската експертиза и въвеждането на класификация на Международната здравна организация, която дава опростен, но обективен модел на оценка на вида и степента на уврежданията.

Според Коралски квотният принцип би могъл да се реализира сравнително добре, но той изисква и промяна на ролята на Агенцията за хора с увреждания.

„Аценцията трябва да разкрива работния потенциал на хората с увреждания и да ги подпомага при започване на работа“, смята той и препоръча европейския опит да се адаптира към българските реалности.

Минчо Коралски напомни, че тази мярка е предвидена и приета в Дългосрочната стратегия за заетост на хората с увреждания през 2013 г. и трябва да се реализира именно в Закона за хора с увреждания.

Напрежението в последните месеци по тези въпроси той определи като съвпадение, като подчерта, че работата по предвидените проблеми е започнала много отдавна.

Повече от разговора вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Дечо Дечев се връща начело на болница „Св. Иван Рилски“