IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът залага на комбинирани оферти за успешен зимен сезон

Цените по зимните курорти ще са с около 10% по-високи, в същото време се очаква ръст на чуждестранните туристи с 5 на сто

14:18 | 26.11.12 г.
<p>
	През предстоящия зимен сезон британските туристи ще се увеличат с около 10 процента.&nbsp; Снимка: БТА</p>

През предстоящия зимен сезон британските туристи ще се увеличат с около 10 процента.  Снимка: БТА

Хит за предстоящия зимен сезон ще бъдат комбинираните оферти за ски ваканция, включващи в цената нощувка, храна, лифт карта и СПА процедури. Това се очертава като успешната формула, на която хотелиерите залагат, за да напълнят хотелите си за зимния сезон.

Ски и СПА в едно – печеливша комбинация за Зима 2013

Цените на комбинираните пакети се очаква да са с около 10% по-високи от миналогодишните, главно заради поскъпването на енергоносителите. Цените на лифтовете ще бъдат обявени в последния момент, но според първоначални разчети няма да се различават съществено от миналогодишните.

Това сподели пред Investor.bg Румен Драганов, председател на института за анализи и оценки в туризма, като уточни, че повишението на цените е неминуемо, но в същото време няма да доведе до отказ от резервации. Тъкмо напротив, прогнозите са за ръст на туристите през зимата на 2013 година по родните курорти. Експертът очаква сезонът да приключи с около 2,5% ръст на чуждите туристи у нас през зимата.

Петзвездните хотели у нас са с 40% по-евтини от европейските

Очакванията за по-голям брой на туристите тази година се основават изцяло на по-големия брой на предварително записани гости на хотелите. Интересна тенденция е, че вече са продадени по-скъпите пакети за петзвездните хотели, които предлагат съчетание на СПА и уелнес със ски и сноуборд. Драганов обясни, че като цяло престоят и услугите в петзвездните бази у нас излизат по-евтино за чуждестранните гости като съотношение цена-качество.

За чужденците, а и за българите, които могат да си го позволят, престоят в хотел от висока категория е на цена 40% по-ниска от тази в Европа за същите услуги. Освен това хотелите от висок клас у нас са едва 8% от цялата хотелска база, поясни експертът.

Очаква се общият брой на чуждите посетители в България, включително и посещенията при роднини и приятели, да достигнат 1,5 милиона между 15 декември (откриването на зимния сезон, бел. ред.) и 30 април.

Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още