IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът залага на комбинирани оферти за успешен зимен сезон

Цените по зимните курорти ще са с около 10% по-високи, в същото време се очаква ръст на чуждестранните туристи с 5 на сто

14:18 | 26.11.12 г.
<p>
	През предстоящия зимен сезон британските туристи ще се увеличат с около 10 процента.&nbsp; Снимка: БТА</p>

През предстоящия зимен сезон британските туристи ще се увеличат с около 10 процента.  Снимка: БТА

Зимният сезон ще бъде силен и при добри климатични условия ще бъде отчетен ръст от 5% в броя на туристите спрямо миналата година. Приключилата преди дни лондонска туристическа борса дава данни и за 10-процентен ръст на посетителите от Острова. Драганов посочи също така, че е важно лифтът до хижа Алеко на Витоша да заработи, защото заради затварянето му миналата година, беше регистриран сериозен спад.

Зимният туризъм ще става все по-печеливш у нас

Оттук нататък България може да очаква само ръст на зимния туризъм поради няколко причини, смята експертът.

На първо място се посочва огромната хотелска база, която беше построена в последните няколко години и която все още не се използва в пълния й капацитет. На практика има възможност да се поема по-голям поток от туристи през идните години. На следващо място за привличането на туристи през зимата важна роля имат различните състезания по зимни спортове, организирането на фестивали, свързани с национални празници, като кукерските, например, които стават все по-популярни.

Туристите от Турция припознават родните курорти

За ръста на чуждите туристи оказва влияние и фактът, че в последните години туристите от европейската част на Турция проявяват значителен интерес както към морските, така и към зимните ни курорти. Драганов потвърди, че през зимата на 2013 година Пампорово ще бъде курортът, който ще отчете двойно повече турски посетители спрямо миналата година, най-вече заради географската близост.

От друга страна откриването на Дунав мост 2 в края на годината ще осигури и повече румънски туристи у нас. В последните десет години посещенията от Румъния нараснаха три пъти до 1,5 милиона тази година.

Българите предпочитат родните курорти или тези на Гърция и Сърбия

За предстоящите празници българите правят резервации предимно у нас. Тези, които искат да сменят обстановката избират най-вече близките ни съседни държави - Сърбия и Гърция. По прогнозни данни българите, които ще празнуват в Сърбия, ще са около 6000, но увеличението не е драстично, с не повече от 3%. От по-далечните и екзотични дестинации най-предпочитани са Дубай, Тайланд и остров Бали в Индонезия, където годишно почиват около 2500 българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още