Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Близо 20% от заетите в българския IT сектор жени обмислят да напуснат работа

Като основна причина анкетираните посочват значително по-ниското заплащане, което получават в сравнение с това на мъжете

Близо 20% от заетите в българския IT сектор жени обмислят да напуснат работа

Снимка: Havas

Според данните от международно проучване, проведено от Tek-Experts, значителен брой жени обмислят да напуснат IT сектора поради несправедливо възнаграждение и полови предразсъдъци. В България, една на всеки пет жени (19.3%) е на път да се откаже от кариерата си заради по-ниско заплащане спрямо това, което мъжете в сектора получават. 

Още по темата

Позитивен факт е, че този процент е най-нисък в сравнение с останалите държави, участвали в проучването, а това означава, че IT индустрията в България полага усилия да елиминира проблема и тези усилия не остават напразни.  

Процентът на жените, които обмислят да напуснат IT сферата поради същата причина в Нигерия е подобен (20.3%), докато в останалите държави участвали в проучването той е значително по-висок.

Във Виетнам например всяка четвърта жена (26.5%) е обмисляла такова решение, в САЩ – всяка трета (31%), а в Коста Рика близо половината (43%) от жените в IT индустрията обмислят промяна в кариерния път, като биха потърсили реализация извън тази сфера.

Според данните от проучването, близо половината от жените в въпросната сфера в България (44%) смятат, че имат по-малък шанс за повишение спрямо мъжете. Липсата на възможности за развитие кара една на всеки три жени (35%) от IT сектора в САЩ да обмисля да напусне тази  професионалната област, а това би донесло сериозни загуби на икономиката.    

Докладът също така установява, че 81% от над 590 жени у нас, взели участие в проучването, са убедени, че училищата не са достатъчно активни в насърчаването на момичетата да се стремят към кариера в областта на IT.

Много от жените споделят, че са изпадали в ситуации на неравенство и че не са усетили необходимата подкрепа по пътя на професионалното им развитие в тази сфера.

Тези ситуации възникват още в образователния процес, с избора на кариерен път, продължават при  подбора на кадри за IT сектора, в работната среда в технологичните компании, свързани са с достъпа до обучения и възможности за развитие и не на последно място с назначенията на ръководни позиции в организациите – споделеното от дамите, участвали в изследването, показва, че дискриминацията все още е на дневен ред във всички посочени държави.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
3
 
3
khao до: george353
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
абсолютно прав си! анкетата е поредното доказателство за Victim mentality при жените.
3
 
16
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Работя за голяма ИТ компания и мога да кажа че при нас жените са предимно помощен персонал, човешки ресурси и чат пат някой проджект мениджър. От техническия персонал, тези които вършат съществената работа, жените са по-малко от 10%, даже и това е твърде оптимистично. И това е навсякъде. Сменил съм 5-6 компании за последните 15-на години и навсякъде едно и също. Соседж фест програмисти, админи, солюшън архитекти, продажби и т.н. Всяка сутрин митинг и само пот и палки + едно момиче което никой не знае какво точно прави. Уважавам колежките техничарки защото си разбират от работата, но те се броят на пръсти и получават същото възнаграждение като на всички останали.
1
 
12
 
1
преди 2 месеца
Много се спекулира с този ИТ сектор. Нароиха се десетки фирми предлагащи преквалификация.

Още от Икономика и политика
Агустин Карстенс: БНБ е пример за опазване на икономическата стабилност