IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 90% от домакинствата в България живеят в собствено жилище

Реалните доходи на домакинствата нарастват с 5,2% през 2016 г., а разходите за данъци са с около 7% повече спрямо 2015 г.

13:22 | 18.04.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През 2016 г. в собствено жилище живеят 89,7% от домакинствата в България, а 6,3% ползват жилище, без да плащат наем. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. В жилища под наем живеят 4% от наблюдаваните домакинства – 2,5% на свободен и 1,5% на общински наем. Второ жилище притежават 8,2% от домакинствата.

Около 92% от домакинствата живеят в домове, построени преди 1990 г. Над две трети (67,5%) от домакинствата в страната живеят в дву- и тристайни жилища, като в градовете те са 71,9%. В селата 64,8% от жилищата са с три и четири стаи. Гаражи имат 21,5% от домакинствата в страната (18,1% в градовете и 31,2% в селата).

С електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат 75,3% от домакинствата. Има съществени различия в благоустроеността на жилищата в градовете и селата, отчитат още от НСИ. Централна канализация имат 29,8% от жилищата в селата, докато в градовете този процент е 3,2 пъти по-голям – 96,1%.

Наличие на интернет връзка в жилището имат малко повече от половината от домакинствата в страната. В градовете домашен интернет има в 59% от жилищата, а в селата - в 31,9%.

Посочили, че нямат необходимост от интернет връзка в дома си, са 40,2% от домакинствата.

Климатици притежават 35,1% от домакинствата, а 30,9% не могат да си закупят такава техника поради липса на финансови средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
makama
преди 7 години
Продължавам...Стриктно погледнато в следващите 30 години аз лично невижвам необходимост от жилищно строителство, още повече, че се очаква населението да се свие до 5 милиона.Все си мисля, че панелният въпрос ще се намери начин да се реши, без земетресение или принудително извеждане на собствениците от тях.Не забравяйте ! Българинът в имотно състояние е от най-богатите в света, но не поддържа своите имоти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
makama
преди 7 години
Кое всъщност е за очудване....Според мене няма нищо ново.... защото :1. Най-голямото достижение на социЪлизъма беше всяко семейство да има жилище и кола....но коли нямаще, защото неможахме да произведем национална кола и имахме внос на БМВ-та (бакелит, мукава, велпапе - т.е. трабант, запорожец и др.), Всеки родител се бореше да построи дом за себе си и за своите деца.2. Населението по естествен начин си намаля и от 9 на 7 милиона. Драстично в малките и средните градове. Селата в България изчезват.3. Населението като цяло мигрира и се струпа в няколко градове. Основно София и малко в Пловдив и Варна.... Там е основно новото строителство.4. В момента в София има около 100 000 свободни апартамента, ново строителство. Изкуствено завишениете с 300 процента цена жилища няма кой-да ги купи. Държавата и община София не строят жилища, за да не развалят монопола на определени лица в София.5. Българските инвеститори строят основно нискокачествено - по морето и курортите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
Веск
преди 7 години
Слушай как звучи пак. 92 процента построени преди 1990та, т.е. основно през комунизма за 45 години. 8 процента построени за 26-27 години демокрация. Какво да кажа за този 27г. период освен разруха, застаряване и т.н. лошотии. При социализма твърдо над 1 процент годишно увеличение на жил. фонд, а при демокрацията 0,3 процента. Ще минем на землянки като му изпадат панелките на бай Тошо, вечна му памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Веск
преди 7 години
Акценти:1. ...доходът от работна заплата през 2016 г. е 2807 лв. средно на лице от домакинство. Смешна цифра, трагична. Срамна е за ЕС. Може би пенсионерите са огромен процент вече - пак е много зле. ....доходът от пенсии ... достига 1 432 лв. средно на лице през 2016 г. 2:1 на заплати : пенсии е крайно лоша статистика.2. Прехода ще свърши у нас, когато освен земята българина си продаде и панелката от социализма и стане пълен голтак със смешна заплата дето ни за наем, ни за храна стига, а камо ли и за двете. Честито. 92% от домакинствата живеят в домове, построени преди 1990 г. демек основно през социализма. Алоооооо - демократите, за 26 -27 години имате само 8 процента от жилищата построени. Действайте. Трябваше да сте построили към 30 процента за толкова години, а не само 8. В тая статия няма нищо похвално за демокрацията бе? Ще има май цензура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 5
справедлив1
преди 7 години
средно се консумира свинско с зеле от домакинствата моето яде свинско ако някой познае нека да каже какво яде другото домакинство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
ss_sgp
преди 7 години
След масавото купуване на нови очакваме скоро 110% с потенциал за 150%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
power grid
преди 7 години
Тва от гадните комунисти.При демократите тоя процент ше се промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
90 собственици, тва на запад никъде го няма.Ако не вярвате - проверете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"Близо 90% от домакинствата в България живеят в собствено жилище"Лоша новина за българския инженер химик-банкер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още